Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
3-gwiazdkowy szef kuchni na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej


Pierre Gagnaire, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, zdobywca 3 gwiazdek Michelin, wraz z Andreą Camastrą, 1 gwiazdka Michelin, szefem warszawskiej restauracji Senses oraz Maciejem Majewskim, szefem kuchni La Brasserie Moderne, przygotowali wyjątkową kolację dla gości Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP), która odbyła się 3 lutego w hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
 
Podobnie jak w ubiegłych latach Gala CCIFP zgromadziła ponad 500 osób ze świata polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury oraz mediów. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale przede wszystkim przyniosła niezapomniane doznania smakowe. Wyjątkowe menu, łączące w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, zostało stworzone przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre’a Gagnaire’a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Partnerem diamentowym Gali CCIFP była firma Auchan Retail Polska, a partnerem złotym Michelin Polska, wydawca słynnych przewodników kulinarnych, które przyznają gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.
 
 
Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandadę oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty z ziarnami gorczycy na delikatnym dyniowym kremie.
 
Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series oraz oznaczonej 1 gwiazdką Michelin w 2016, jako jedna z dwóch restauracji w Polsce. Dla gości Gali przygotował porowo-ziemniaczane consommé z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espumę z koziego sera i żurawinowy sorbet.
 
 
Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Daniem przyrządzonym przez Macieja Majewskiego na Gali był tatar z alpejskiej wołowiny, kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andreą Camastrą przygotował również deser – tartę jabłkową w zupełnie nowej odsłonie.
 
Gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie kulinarne na świecie. Restauracja może zdobyć od 1 do 3 gwiazdek Michelin, gdzie jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację, dwie to rewelacyjna  kuchnia, a trzy to wyjątkowa kuchnia warta odwiedzenia. W Polsce są dwie restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin – Atelier Amaro (od 2013 roku) i Senses (od 2016 roku). Już sama obecność w Czerwonym Przewodniku Michelin jest wielkim sukcesem. W ostatnim wydaniu – z 2016 roku w Przewodniku znalazły się 52 polskie restauracje – 28 lokali z Warszawy i 24 z Krakowa. Czerwony Przewodnik Michelin jest aktualizowany i wydawany raz w roku. Najnowsze wydanie ukaże się już 9 marca.
 
MENU GALI 2017 Les Grands Chefs – Mistrzowie Kuchni


PRZYSTAWKI

Consommé porowo-ziemniaczane, krab królewski, wędzony policzek wieprzowy, gnocchi

Wino: Pouilly Fuisse « Les belles Dames », 2015, Domaine Pascal Renaud, Bourgogne, France

Lekko wędzony tatar z alpejskiej wołowiny sezonowanej 28 dni,
kuleczki z foie gras zmrożone ciekłym azotem, płatki sosu winegret

Wino: Montagne Saint-Emilion Tour Labatut, 2012, Bordeaux, France

ANTRAKT

Gazpacho z buraków, espuma z koziego sera, sorbet żurawinowy

Wino: Gamay Fizz rosé, Méthode ancestrale, Mommessin, Beaujolais, France

DANIE GŁÓWNE

Brandade i lekko solony filet z dorsza,
sałatka z chrupiącej kapusty z ziarnami gorczycy na kremie z dyni

Wino: Saint-Aubin 1er Cru Les Champlots, 2014, Vieilles Vignes du Domaine Bouton, Bourgogne, France

DESER

Tarta jabłkowa w nowej odsłonie…

Blanche de Normandy, Calvados Christian Drouin’s
 
Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko–Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza blisko 460 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i nawiązywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000