Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Peklowanie –...
Wędzone specjały z...
Pomarańczowa Hiszp...
Polski specjał w j...
Karnawałowa sałatk...
Spaghetti z suszon...
Sałatka z tuńczyka...
Barszcz czerwony j...
Karp… się ro...
Klopsiki cielęce w...
Panzanella –...
Pierwszy dzwonek, ...
Kuskus z wieprzowi...
Cyko-lody
Lekkie deserki z o...
Cytrynowe muffinki...
Biała pizza ze szp...
Latem - spotkaj si...
Ricotta z bazyliow...
Przepis na stek
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
POSbistro
Nektar Natura
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Artykuły spożywcze
Pizzola
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Bajkowy Dzień Dziecka, czyli kulinarne inspiracje prosto z bajek!


Bajki! Któż z nas z radością nie wróciłby do beztroskich lat dzieciństwa, gdy naszym największym pragnieniem było to, by choć przez chwilę potowarzyszyć naszemu ulubionemu bohaterowi w ekscytującej podróży, zmienić się w prawdziwą księżniczkę w balowej sukni, czy polecieć na latającym dywanie do krainy, gdzie bylibyśmy zawsze szczęśliwi, a marzenia zawsze by się spełniały. Jako, że obecnie w naszym życiu równie magicznymi miejscami są nasze kuchnie, z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka warto byłoby choć kulinarnie wybrać się na moment w wyjątkową, bajkową podróż.

Każdy z nas pamięta swoich ulubionych bohaterów z czasów dzieciństwa. W zależności od osobistych fascynacji, niektórzy z nas chcieli walczyć jak nieustraszone żółwie, inni borykać się z licznymi przeciwnościami i mężnie ratować świat, a jeszcze inni w spokoju leżeć na kanapie i wcinać pyszną lasagne. Właśnie - wśród bohaterów bajek mamy wielkich miłośników jedzenia, a ich ulubione potrawy możemy przygotować właśnie z okazji Dnia Dziecka.

Kot, który wielbił lazanię

Amatorem prawdziwej włoskiej kuchni, który na całym świecie stał się popularny między innymi dzięki swojemu niespotykanemu wręcz upodobaniu do pysznej lazanii, był pewien pulchny, rudowłosy kot. W wolnych chwilach, a więc przez większość swojego czasu, jego ulubioną rozrywką było wylegiwanie się przed telewizorem i lenistwo.

Na wzór kociaka, my również możemy zrobić sobie wolne popołudnie, i wspólnie z dzieciakami wypróbować przepis na pyszną lazanię. Wersja z tuńczykiem - to będzie prawdziwie kocia lazania!

Lasagne z tuńczykiem
Składniki:
  • cukinia - 1 sztuka
  • tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki
  • kapary - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • pomidory pelatti - 1 opakowanie
  • Lasagne Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory - 3 sztuki
  • ser żółty - 50 gramów
  • awokado - 3 sztuki
  • śmietana 18% - 50 mililitrów
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • makaron lasagne (płaty) - 12 sztuk
  • oliwa - 2 łyżki
 
Sposób przygotowania:

1. W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary ze 100 ml wody i Lasagne Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu odpowiednią konsystencję i doskonały smak. Całość gotuj 2-3 minuty, aż sos zrobi się gęsty.
 
2. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista, zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylię i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
 
3. Na dno żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, a na nich ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj, aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folią aluminiową.
 
4. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut, tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.
 
Dłuuugie spaghetti – czyli para zakochanych psiaków

Jeżeli z łezką w oku wracamy do romantycznej bajkowej sceny przedstawiającej wspólne jedzenie spaghetti przez dwa urocze czworonogi, to na pewno zaliczaliśmy się w dzieciństwie do fanów jednej z najbardziej uroczych bajek lat 90. Przygotowując pyszny obiad, możemy wykorzystać przepis na podobne danie, które pozwoli nam na choć przez moment przypomnieć sobie klimat cudownych bajek z naszego dzieciństwa. Wersję z klopsikami poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Klasyczne ragout bolognese
Składniki:
  • 200 g makaronu tagliatelle lub farfalle
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 g pomidorów pelatti z puszki
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Spaghetti Bolognese 
  • 100 ml śmietany 18%
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 50 g parmezanu
 
Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron na sposób al dente.
 
2. Podsmaż na rozgrzanej oliwie pokrojone w drobną kostkę cebulę i selera, i smaż do momentu aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż stanie się zupełnie suche. Dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz, a wino odparuje zupełnie.
 
3. Dodaj pomidory z puszki oraz Naturalnie smaczne Knorr Spaghetti Bolognese, które nada potrawie doskonałego włoskiego smaku oraz wzmocni konsystencję gotowego sosu. Wszystko gotuj przez dwie minuty, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
 
4. Tak przygotowane ragout podawaj z makaronem i tartym parmezanem.
 
A z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka – wszystkim dzieciakom, tym dużym i małym, życzymy wszystkiego smacznego!

Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Dora Metal M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Robot - Coupe Belgium`s Best Nektar Natura Menos Tableart Tomasz Miszczak Werner & Mertz POSbistro M&M Gastro Makro Cash & Carry Watersystem Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Reinex Barry Callebaut Steinberg Artek Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Gaspol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000