Święty Mikołaj zamieszkuje Laponię wysuniętą tak daleko na północ, że tamtejsze warunki klimatyczne jeszcze bardziej determinują kulinarną specyfikę. Rdzennych mieszkańców tego obszaru jest nie więcej niż 100 tysięcy. Są w mniejszości, bo według różnych statystyk Laponię najliczniej zamieszkują renifery.
Nie są to udomowione zwierzęta, ale często wykorzystywane przez miejscową ludność. Używa się ich jako zwierzęta wierzchowe albo pociągowe. Jednak szczególnie cenione są ze względu na swoje mięso. Jest ono stałym przysmakiem w wielu skandynawskich krajach, także w Finlandii, a zwłaszcza w mroźnej Laponii. Charakteryzuje się dużą wartością energetyczną i jest źródłem korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, podkreśla żywieniowiec Knorr, Iwonna Niegowska. Używa się go do przygotowywania zup, pieczeni, steków czy dań podobnych do dobrze nam znanych gulaszów. Klasyczną potrawą z renifera jest poronkäristys.
W klasycznej lapońskiej wersji krojone mięso renifera jest powoli duszone na maśle. Dodawane do niego są jeszcze czasem grzyby lub por. Całość serwowana jest na puree z ziemniaków i koniecznie z użyciem sosu na bazie grzybów. W naszych kuchniach możemy przygotować befsztyk z warzywami.
|
Składniki:
- polędwica wołowa - 500 g
- Sos do pieczeni z grzybami Knorr - 1 opak.
- cukinia - 1 szt.
- bakłażan - 1 szt.
- średniej wielkości cebula - 1 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- ziemniaki - 500 g
- papryka ostra - 10 g
- pieprz - 10 g
- oregano - 2 łyżki
- woda - 1 l
- natka pietruszki - 10 g
- olej - 150 ml
|
Sposób przygotowania:
1. Polędwicę pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm i natnij tak, aby powstała kieszonka. Oprósz pieprzem.
2. Cukinię i bakłażana przekrój wzdłuż na 4 części i pozbądź się nasion, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę.
3. Warzywa przesmaż na patelni, dodając 1 łyżkę oregano i szczyptę pieprzu. Smaż, aż będą półtwarde, następnie połóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Ziemniaki umyj, nie obieraj, pokrój w księżyce. Dodaj paprykę, 1 łyżkę oregano, skrop olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 20 min.
5. Befsztyki nafaszeruj warzywami. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu około 6 min. z każdej strony.
6. Aby podkreślić smak dania, przygotuj sos Knorr, dodaj natkę. Polej befsztyki sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi posiekaną natką pietruszki.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.