Biała pizza domowej roboty to idealny pomysł na przyjęcie.
|
Składniki:
Ciasto (2 pizze):
- 250 g mąki pszennej
- ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta)
|
Dodatki:
- 150 g gorgonzoli
- 150 g mozzarelli
- 1/2 pęczka szparagów zielonych
- 1 słoiczek anchois
- garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena
- garść pomidorów koktajlowych
- bazylia (świeża)
- oliwa Extra Vergine – Trufle
Wykonanie:
1. Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
2. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
3. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
5. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
6. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast.
7. Wyłóż pozostałe składniki.
8. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
9. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
10. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.
Źródło: www.indexfood.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.