Danie nie tylko znakomicie smakuje i apetycznie wygląda, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem. Przyciągnie uwagę nie tylko dorosłych smakoszy, ale także dzieci, które zazwyczaj trudno namówić do jedzenia warzyw. Serwowane z pełnoziarnistym ryżem staje się świetną obiadowa propozycją, która z pewnością zrobi furorę w każdej zdrowej kuchni, podbijając podniebienia całej rodziny!
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podzielić na różyczki.
2. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube słupki.
3. Wszystkie warzywa blanszować przez 2-3 minuty we wrzątku.
4. Sos tahini wymieszać z musztardą, dodając wodę tak, aby uzyskały konsystencję gęstego sosu.
5. Polać warzywa sosem i posypać podprażonym na patelni czarnym sezamem.
6. Podawać z kaszą lub ryżem.
Tahini można również zastąpić masłem orzechowym bez soli i cukru, a musztardę chrzanem – wyjdzie równie rewelacyjnie. Smacznego!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.