Szczególnie ważne miejsce wśród chińskich specjalności zajmują zupy. Zazwyczaj są to proste wywary przyrządzane najczęściej na bazie kurczaka lub owoców morza z niezwykle wyrazistymi przyprawami. Ponadto cytrusowe aromaty świetnie oddają ducha różnorodnej azjatyckiej kuchni. Liście limonki i trawa cytrynowa, do tego pierś z kurczaka i krewetki, mnóstwo przypraw – i mamy pierwsze danie, które zaspokoi nasz apetyt.
|
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- pierś z kurczaka - 100 g
- Bulionetka drobiowa Knorr - 2 szt.
- małe krewetki baby - 100 g
- makaron ryżowy - 100 g
- woda - 0,5 l
- trawa cytrynowa - 1 szt.
- liście limonki - 2 szt.
- świeży imbir - 20 g
- papryczka chili - 1 szt.
- grzyby mun - 20 g
- sos sojowy - 20 ml
- szczypiorek - 1 pęczek
- świeża kolendra - 1 pęczek
|
Sposób przygotowania:
1. Grzyby mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
2. Do 0,5 litra wody dodajemy 2 bulionetki Knorr, by wywar był doskonale doprawiony, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
3. Do wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 5 minut.
4. Dodajemy krewetki oraz grzyby i makaron, a następnie posiekany w słupki szczypiorek, kolendrę oraz sos sojowy.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.