Różne strefy czasowe, jak również odmienne kalendarze, stwarzają zazwyczaj problemy. Jednak pomimo kilku niewątpliwie z tym związanych utrudnień, są pewne korzyści. Jak choćby możliwość dwukrotnego świętowania nowego roku! Szykujcie się więc na kolejne fetowanie, tym razem Chińskiego Nowego Roku.
Pierogi made in China
Sajgonki nie są jednoznacznie przypisane do kuchni chińskiej, ale azjatyckiej w ogóle – można je również spotkać pośród dań z Wietnamu czy Tajlandii. Podobne do naszych krokietów zaskakują farszem i mogą być podawane na surowo lub smażone. To doskonała forma przekąski, którą urozmaica mnogość dipów zwiększająca wariacje smakowe.
Możemy się posłużyć specjalnym ciastem albo papierem ryżowym, coraz częściej dostępnym w naszych sklepach. Farsz pozostawia nam wielką dowolność, o jego orientalny charakter zadba Fix Knorr Do potraw chińskich. Myślimy, że pierogi to polska specjalność? Nic bardziej mylnego! W Chinach mają dziesiątki pomysłów, jak przyrządzić delikatne ciasto z różnorakim farszem. Rzadko jednak kiedy te dania kształtem przypominają nasze pierogi. Zazwyczaj przybierają formę sakiewki.
Popularne jest smażenie pierogów, zwłaszcza w charakterystyczny dla Chin sposób, czyli na głębokim tłuszczu. Chrupiąca skórka, pod którą skrywa się wyśmienity farsz, zachwyci niejednego łasucha. Jak zaszczepić w niewielkim kawałku wielką Azję? To proste, wystarczy w trakcie przyrządzania farszu sięgnąć po Fix Kurczak słodko-kwaśny.
|
Składniki:
- pierś z kurczaka – 400 g
- Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr – 1 opakowanie
- Bulionetka drobiowa Knorr – 1 opakowanie
- paczka ciasta chińskiego do wontonów – 1 opakowanie
- papryczka chili – 1 szt.
- świeży imbir – 50 g
- ząbek czosnku – 1 szt.
- kolendra – 1 pęczek
- olej – 1 l
- rodzynki – 50 g
- śmietana 36% – 200 ml
|
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia. Dodajemy śmietanę oraz Bulionetkę drobiową Knorr, by podkreślić smak dania. Całość miksujemy.
2. Do farszu dodajemy rodzynki, drobno posiekaną papryczkę chili, świeży starty imbir oraz czosnek i posiekaną kolendrę.
3. Na arkusiki gotowego ciasta wonton nakładamy farsz. Kawałki ciasta ściskamy u nasady, formując małe sakiewki.
4. Sakiewki smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Przygotowujemy Fix słodko-kwaśny Knorr według instrukcji na opakowaniu, który nada daniu orientalny charakter. Sakiewki serwujemy z sosem podanym w miseczce. Można też je podawać jako dodatek do rosołu.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.