Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Chłodnik owocowo-warzywny


Zupy na chłodno dają wiele możliwości eksperymentowania. Świetnie sprawdzą się w nich także owoce sezonowe, których mamy urodzaj w najlepszym czasie do serwowania chłodników. Grzechem byłoby ich nie wykorzystać, tym bardziej, że potrafią znakomicie urozmaicić danie przygotowywane na słodko, ale również na słono. Możemy też w jednej zupie połączyć owoce i warzywa, o czym świadczy doskonały w smaku chłodnik jabłkowo-selerowy.

Chłodnik owocowo-warzywny

Czas przygotowania: 90 minut
Dla: 6 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 średni seler
  • 2 buliony na włoszczyźnie Knorr
  • 3 zielone jabłka
  • 2 cebule
  • 1 starta gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki margaryny
  • 1,5 l wody
  • pieprz i sól do smaku

 


Sposób przygotowania:

1. Pokrój seler i jabłka w kostkę (nie za dużą).

2. Posiekaj drobno cebulę i wsyp ją na rozgrzaną w garnku margarynę. Podsmaż.

3. Dodaj jabłka z selerem i smaż je, aż owoce staną się masą, a seler zmięknie (ok.10 minut).

4. Rozpuść kostki bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.

5. Przelej bulion do garnka z warzywno-owocową masą i gotuj przez 20 minut.

6. Dopraw zupę przyprawami: gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.

7. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko. Jeśli uznasz, że zupa powinna być mniej gęsta, dolej trochę wody.

8. Odstaw chłodnik do ostudzenia i wstaw go na 5 godzin do lodówki.

Istnieje wiele wariacji na temat owoców w zupie podawanej na zimno, bo ich naturalnie ożywczy smak znakomicie współgra z rześkością chłodnika. Letnia zupa truskawkowa, na jogurcie, złamana kieliszkiem wina, miętą i imbirem byłaby z pewnością wielkim hitem. Arbuz? Jeśli zaraz po rozkrojeniu go nie zjemy, stanowi idealną bazę do chłodnika. Albo wiśnie ze swoją wyrafinowaną kwaśnością nie muszą być tylko dodatkiem przełamującym smak dania, ale mogą być jego główną częścią. W takiej wiśniowej zupie zakochani są Węgrzy, traktując ją jako ważny element narodowej kuchni.

Jakie warzywa i owoce nadają się jeszcze do przyrządzenia chłodników? Właściwie to każde! Nie ogranicza nas nic poza pomysłowością!

Smacznego!

Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000