Jak sam mówi, szukał miejsca, w którym będzie mógł połączyć swoją wiedzę w obszarze biznesowym z umiejętnościami i pasją do gotowania. Odnalazł je w firmie RATIONAL. Dziś opowiada nam o swojej karierze i nowych rozwiązaniach opracowanych przez RATIONAL.
Gastrona.pl – Kiedy rozpoczęła się Twoja przygoda z gotowaniem i w jaki sposób trafiłeś do firmy RATIONAL?
Christoph Dilger – Wiąże się to z miejscem, w którym dorastałem. Moi rodzice prowadzą hotel i restaurację. To właśnie w tym otoczeniu spędziłem dzieciństwo, obserwując na co dzień pracę w kuchni. Moja kariera zawodowa przebiegała różnie. Miałem własny biznes. Pracowałem również dla firmy Class, ale w pewnym momencie zdecydowałem o powrocie do branży gastronomicznej. W międzyczasie, zrobiłem studia biznesowe. Zastanawiałem się, gdzie najlepiej mógłbym połączyć swoją wiedzę, również w obszarze biznesowym, z umiejętnościami i pasją do gotowania. I właśnie odpowiedzią na to była firma RATIONAL, w której jestem do dziś.
Gastrona.pl – Jakie stanowisko zajmujesz w koncernie?
Christoph – W firmie RATIONAL pracuję od początku 2011 roku. Jestem członkiem ekipy marketingowej. Jako manager produktów zajmuję się ich rozwojem. Wspólnie z kolegą - Gerhardem Kramerem, mamy w opiece projektantów, którzy opracowują urządzenia w oparciu o technologie RATIONAL na całym świecie. Właśnie kontakty z tą grupą są moim podstawowym zadaniem. Jednocześnie będąc w dziale marketingu, zajmuję się szkoleniem szefów kuchni w poszczególnych krajach - w Polsce co roku takie szkolenie przechodzi zespół 11-stu szefów kuchni.
Gastrona.pl – Wspomniałeś, że w roku 2011, rozpoczynając pracę w firmie RATIONAL, powróciłeś do swojej pasji, czyli do gotowania. Jak Ci się pracuje na urządzeniach tej marki?
Christoph – (śmiech) Trudno byłoby udzielić innej odpowiedzi, jak tylko takiej, że bardzo dobrze. Podstawą tego są nie tylko moje doświadczenia w zakresie pracy w kuchni. Spotkania z kolegami z branży, którzy pracują w różnych krajach, jak i spotkania z klientami pracującymi na technologii konwekcyjno-parowej RATIONAL, utwierdzają mnie w przekonaniu, że jest to najlepsze rozwiązanie. Gdybym dzisiaj prowadził swój własny biznes gastronomiczny, na pewno długo bym się nie zastanawiał. Wybrałbym technologię i produkty firmy RATIONAL.
Gastrona.pl – Potwierdza to tylko fakt, że RATIONAL produkuje jedne z najlepszych urządzeń na świecie. Czy są już jakieś informacje na temat nowych rozwiązań opracowywanych przez firmę?
Christoph – Jestem przekonany, że 40 lat historii RATIONAL, jako twórcy technologii konwekcyjno-parowej, to wciąż niekończące się podążanie drogą innowacji. Z pewnością może się wydawać, że już więcej nie będziemy w stanie osiągnąć, ale tak nie jest. 90 osób pracujących w Landsberg, w naszej fabryce - technologów żywienia, inżynierów, projektantów, marketingowców, codziennie pracuje nad tym, żeby ulepszyć nasze urządzenia. Ciągle szukamy rozwiązań, które będą odpowiedzią na potrzeby płynące do nas z rynku czy od naszych klientów. Sprzedając rocznie ponad 60 tys. urządzeń, odbieramy od nich sygnały zadowolenia, jak również sygnały dalszych oczekiwań. Dlatego też, trudno jest mi dzisiaj powiedzieć, w którą stronę idą kolejne rozwiązania. Natomiast, możecie być Państwo pewni, że niedługo RATIONAL znowu czymś zaskoczy.
Gastrona.pl – Posiadasz olbrzymie doświadczenie zarówno w zakresie gastronomii, jak i biznesu. Na pewno z uwagą obserwujesz to, co dzieje się w lokalach gastronomicznych na całym świecie. Czy możesz już teraz wskazać kierunek, w którym zmierzają profesjonalne kuchnie?
Christoph – W przyszłości będziemy obserwowali przede wszystkim zmniejszenie liczby pracowników w lokalach. Będziemy mieli również do czynienia z mniej wyedukowanym personelem, który będzie musiał obsługiwać kuchnię. W związku z tym, wszyscy producenci z branży HoReCa powinni starać się dopasować swoje urządzenia do skutków tego zjawiska. Kolejnym elementem, który na pewno pojawi się w niedalekiej przyszłości jest kwestia rosnących kosztów energii elektrycznej i wody oraz dążenie do zmniejszenia zużycia tych czynników.
Gastrona.pl – W trakcie dzisiejszej konferencji firmy RATIONAL dla projektantów widać było, że to co robisz, przynosi Ci dużą satysfakcję. Gdybyś otrzymał zaproszenie, żeby zasiąść w jury takiego konkursu jak np. Master Chef, czy przyjąłbyś tę propozycję?
Christoph – Dziękuję za komplement. Z pewnością taki dzień jak dzisiaj nie zdarza się często, ale na pewno byłem niesiony atmosferą i tym, że opowiadałem o urządzeniu, które dobrze znam, któremu ufam, które podobnie jak ja, dotrzymuje składanych obietnic. Bycie jurorem w konkursie kulinarnym to zupełnie inne wyzwanie. Trudno jest mi dzisiaj powiedzieć, czy byłbym gotowy temu podołać. Na razie to co robię, sprawia mi dużą przyjemność.
Gastrona.pl – Jesteśmy dzisiaj w wyjątkowym miejscu - w Centrum Konferencyjnym Legii Warszawa. Jesteś z Bawarii, z pewnością interesujesz się piłką nożną. Której drużynie kibicujesz? Bayernowi Monachium?
Christoph – Oczywiście. Ostatniego wieczoru siedziałem jak dziecko przed choinką i czekałem na to, co wydarzy się na boisku. Na szczęście Bayern wygrał. A teraz czekam na Roberta Lewandowskiego grającego w Bayernie Monachium.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|