Wspaniały deser, który jest prawdziwą, naturalną bombą witaminową – doskonale sprawdzi się w upalne dni przynosząc słodką chwilę pysznego orzeźwienia i witaminowy zastrzyk owocowej energii. Deser świetnie łączy w sobie słodki smak aksamitnego banana przełamany delikatnie kwaskowym kiwi i zaskakującą, słodką, chrupiącą niespodzianką!
Pomiędzy kolorowymi warstwami świeżo zblendowanych owoców znajdują się przyjemnie chrupiące puffingowane* banany. Stanowią one pyszny i oryginalny, a do tego w 100% naturalny, witaminowy dodatek o słodkim, zaskakująco intensywnie, bananowym smaku i wyśmienicie chrupkiej konsystencji. Owocowe warstwy przełożone są też naturalnym serkiem homogenizowanym. Deser jest słodki, bardzo smaczny, gęsty, syty i co ważne – naturalny, prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie zastępuje tuczące, pełne cukru, zbędnego tłuszczu i sztucznych dodatków gotowe kremy, lody lub inne słodycze. Z powodzeniem może stać się jednym z 5 posiłków zalecanych podczas dnia.
|
Składniki na 3 porcje
- 3 banany
- 3 kiwi
- 2 nektaryny
- 1 opakowanie puffingowanych BIO bananów Puffins
- 200 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
|
1. Nektaryny umyj, usuń pestki i pokrój na części. Banany obierz ze skórek, pokrój na części i dwa z nich zblenduj razem z nektarynami na aksamitny krem. Kiwi obierz ze skórek, pokrój na części i także zblenduj razem z pozostałym bananem.
2. Serek dokładnie wymieszaj z miodem – miód jest dodatkiem dla osób lubiących bardzo słodkie desery, więc dodajemy go opcjonalnie.
3. Do ozdobnych pucharków, słoiczków lub szklanek delikatnie wkładaj kolejno warstwy: mus z banana i nektaryny, serek, na którym ułóż puffingowane banany. Następnie połóż warstwę musu z kiwi i banana, serek, puffingowane banany, mus bananowo-nektarynowy i na wierzch kilka puffingowanych bananów dla ozdoby.
Porada: Musy można delikatnie wlewać bezpośrednio z naczynia, serek nakładamy łyżką. Opcjonalnie zamiast jogurtu naturalnego można użyć smakowy wg swoich własnych upodobań, np. biszkoptowy, waniliowy czy straciatella.
Gotowe! Smacznego!
Źródło: Puffins.co
Banany Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach. Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.