|
Składniki:
- 400 g cielęciny bez kości (udziec)
- 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
- 200 g cebuli
- 100 g świeżej lub mrożonej czarnej porzeczki
- 100 ml czerwonego wina
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 g rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 g tymianku
- 1 szczypta soli
- 2 g czarnego pieprzu
- 300 ml wody
|
Sposób przygotowania:
1. Umyj mięso i wytnij z niego wszystkie żyłki i błony. Następnie osusz je i obtocz w posiekanym czosnku, tymianku, rozmarynie, soli i pieprzu.
2. Odłóż mięso do chłodnego miejsca na około 2 godziny.
3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż w nim cielęcinę z każdej strony z pokrojoną cebulą. Potem dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr rozpuszczoną w 100 ml czerwonego wina i 300 ml wody - w ten sposób danie zyska głęboki smak. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-30 minut, aż mięso stanie się miękkie.
4. Pod koniec duszenia do garnka wrzuć czarną porzeczkę i gotuj wszystko przez ok. 8 minut.
5. Wyjmij mięso, a sos zmiksuj.
6. Pokrój cielęcinę na plastry i podaj na ziemniakach. Polej sosem.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.