Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
25 lutego zakończyły się największe w Polsce targi cukiernicze Expo Sweet


Targi tym razem odbywały się pod znakiem jabłek, których rozdano podczas tej wspaniałej imprezy ponad 80 tysięcy sztuk. Oczywiście wszystkie owoce pochodziły z polskich sadów. Jabłka były też motywem przewodnim Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru, które obyły się podczas targów.

W mistrzostwach startowały drużyny kucharskie wywodzące się wyłącznie z restauracji, dzięki czemu poziom był bardzo wyrównany, a przy tym bardzo wysoki. Każda z drużyn musiała wykorzystać w przygotowywanym deserze jabłko, wybierając spośród wielu dostępnych gatunków.

Wszyscy spośród ponad 12 tysięcy osób, które odwiedziły targi Expo Sweet mogli skosztować wspaniałych lodów, ciast i innych przysmaków. Kucharze i restauratorzy mieli także wyjątkową okazję przekonać się, jak dużą gamę produktów cukierniczych można z powodzeniem wykorzystać w branży Horeca. Między innymi Firma Hendi zaprezentowała bogatą wystawę wyposażenia dla kawiarni i cukierni, piece cukierniczo-piekarnicze oraz miksery planetarne.

Wiele firm zaprezentowało swoje produkty, między innymi Master Martini, którego stoisko budziło szczególne zainteresowanie przez cały czas trwania targów.

Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stoisko, przy którym pani Anna Daraż, właścicielka firmy Niezłe Ciacho, prowadziła szkolenie z zakresu dekorowania tortów w stylu angielskim (ang. Sugarcrafting). Przykładowe przygotowania przyjmowane były z dużym entuzjazmem widzów, którzy licznie otaczali stoisko.

Mistrzostwa zostały odebrane bardzo entuzjastycznie, organizatorzy musieli wydłużyć czas startów, aby jak największa liczba uczestników mogła wziąć udział, a mimo to nie dla wszystkich wystarczyło miejsc. Ogółem wystartowało 18 drużyn, zaś na podium stanęli jako zwycięzcy Michał WiśniewskiMarcin Świerkosz (zdobywając 1464 punktów), reprezentujący hotel Haffner z Sopotu, na drugim miejscu uplasowała się drużyna z wrocławskiej restauracji Dinette, Arkadiusz Kruszik i Maksymilian Krupa (1404 punkty), zaś na trzecim Konrad Korszla i Sebastian Stępak (1320 punktów) z krakowskiej restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym.

Oprócz Mistrzostw w Deserach podczas Expo Sweet można było doświadczyć wielu innych atrakcji – Mistrzostwa Lodziarskie, Puchar Polski w Carvingu czy zmagania mistrzów czekolady w World Chocolate Masters, a także wspaniałą wystawę tortów.

W Pucharze Polski w Carvingu w tym roku trzecie miejsce zajął Piotr Wasik (1445 punktów), drugie Łukasz Szewczyk (1484 punkty), natomiast na samym szczycie podium stanęła Dominika Sadowska zdobywając 1556 punktów. Warto w tym miejscu dodać, ze Mistrzostwa Expo Sweet objęła patronatem międzynarodowa organizacja szefów kuchni WACS, a także dwie polskie organizacje: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Szefów Kuchni.

Tradycyjnie były także przepiękne czekoladowe pisanki zaprojektowane przez znane osobistości życia publicznego: Annę Komorowską, małżonkę prezydenta RP, gen. Mirosława Hermaszewskiego, Ewę Minge, Kamila Stocha, Małgorzatę Sochę i Rafała Królikowskiego. Pisanki wykonali najlepsi polscy cukiernicy, a po zakończeniu wystawy zostały przekazane na licytację, z której dochód zasili konta kilku fundacji.

Jeśli ktoś z Państwa jeszcze nigdy nie był na Expo Sweet, to ma czego żałować. Z pewnością warto się wybrać na te wspaniałe targi w przyszłym roku. Odbędą się ponownie w halach MT Polska pod koniec lutego. Dla naszych Czytelników mamy obiecane bezpłatne zaproszenia.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000