Targi tym razem odbywały się pod znakiem jabłek, których rozdano podczas tej wspaniałej imprezy ponad 80 tysięcy sztuk. Oczywiście wszystkie owoce pochodziły z polskich sadów. Jabłka były też motywem przewodnim Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru, które obyły się podczas targów.
W mistrzostwach startowały drużyny kucharskie wywodzące się wyłącznie z restauracji, dzięki czemu poziom był bardzo wyrównany, a przy tym bardzo wysoki. Każda z drużyn musiała wykorzystać w przygotowywanym deserze jabłko, wybierając spośród wielu dostępnych gatunków.
Wszyscy spośród ponad 12 tysięcy osób, które odwiedziły targi Expo Sweet mogli skosztować wspaniałych lodów, ciast i innych przysmaków. Kucharze i restauratorzy mieli także wyjątkową okazję przekonać się, jak dużą gamę produktów cukierniczych można z powodzeniem wykorzystać w branży Horeca. Między innymi Firma Hendi zaprezentowała bogatą wystawę wyposażenia dla kawiarni i cukierni, piece cukierniczo-piekarnicze oraz miksery planetarne.
Wiele firm zaprezentowało swoje produkty, między innymi Master Martini, którego stoisko budziło szczególne zainteresowanie przez cały czas trwania targów.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stoisko, przy którym pani Anna Daraż, właścicielka firmy Niezłe Ciacho, prowadziła szkolenie z zakresu dekorowania tortów w stylu angielskim (ang. Sugarcrafting). Przykładowe przygotowania przyjmowane były z dużym entuzjazmem widzów, którzy licznie otaczali stoisko.
Mistrzostwa zostały odebrane bardzo entuzjastycznie, organizatorzy musieli wydłużyć czas startów, aby jak największa liczba uczestników mogła wziąć udział, a mimo to nie dla wszystkich wystarczyło miejsc. Ogółem wystartowało 18 drużyn, zaś na podium stanęli jako zwycięzcy Michał Wiśniewski i Marcin Świerkosz (zdobywając 1464 punktów), reprezentujący hotel Haffner z Sopotu, na drugim miejscu uplasowała się drużyna z wrocławskiej restauracji Dinette, Arkadiusz Kruszik i Maksymilian Krupa (1404 punkty), zaś na trzecim Konrad Korszla i Sebastian Stępak (1320 punktów) z krakowskiej restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym.
Oprócz Mistrzostw w Deserach podczas Expo Sweet można było doświadczyć wielu innych atrakcji – Mistrzostwa Lodziarskie, Puchar Polski w Carvingu czy zmagania mistrzów czekolady w World Chocolate Masters, a także wspaniałą wystawę tortów.
W Pucharze Polski w Carvingu w tym roku trzecie miejsce zajął Piotr Wasik (1445 punktów), drugie Łukasz Szewczyk (1484 punkty), natomiast na samym szczycie podium stanęła Dominika Sadowska zdobywając 1556 punktów. Warto w tym miejscu dodać, ze Mistrzostwa Expo Sweet objęła patronatem międzynarodowa organizacja szefów kuchni WACS, a także dwie polskie organizacje: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Szefów Kuchni.
Tradycyjnie były także przepiękne czekoladowe pisanki zaprojektowane przez znane osobistości życia publicznego: Annę Komorowską, małżonkę prezydenta RP, gen. Mirosława Hermaszewskiego, Ewę Minge, Kamila Stocha, Małgorzatę Sochę i Rafała Królikowskiego. Pisanki wykonali najlepsi polscy cukiernicy, a po zakończeniu wystawy zostały przekazane na licytację, z której dochód zasili konta kilku fundacji.
Jeśli ktoś z Państwa jeszcze nigdy nie był na Expo Sweet, to ma czego żałować. Z pewnością warto się wybrać na te wspaniałe targi w przyszłym roku. Odbędą się ponownie w halach MT Polska pod koniec lutego. Dla naszych Czytelników mamy obiecane bezpłatne zaproszenia.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.