Sposób wykonania
Goleń obsmażyć na złoto oprószając mąką, dodać podsmażone warzywa, podlać porterem, dodać zioła, liść laurowy i rozgnieciony jałowiec - dusić około 2 godziny. Podczas duszenia uzupełniać płyn do pokrycia mięsa wołowym bulionem, dodać pomidory pelati oraz sól, pieprz i dusić do miękkości. Na koniec skorygować smak, dodać otartą skórkę z limonki, która nada świeżego smaku oraz odrobinę miodu do złamania smaku pomidorów oraz goryczki portera. Bryndzę połączyć z jajkiem i minimalną ilością mąki, sporządzić kluseczki, takie jak leniwe i ugotować je w osolonej wodzie (doskonałe będą wcześniej przygotowane i odsmażone na złoto). Do mięsa podać upieczoną w piecu pietruszkę z masłem, zamarynowaną z czosnkiem i solą.
Źródło: www.kochamwolowine.pl