Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Grill na zielono


Przez wiele lat grillowanie było rozrywką dla miłośników mięs takich jak: kiełbasa, karkówka, boczek czy udka z kurczaka. Ostatnio jednak menu grillowe mocno ewoluowało i równie popularne stały się ryby, warzywa, a nawet owoce. Ta zmiana kultury cieszy zwłaszcza rzesze wegetarian – na ruszt wrzucamy bowiem coraz to ciekawsze połączenia składników. Ograniczać nas może właściwie tylko własna wyobraźnia i ewentualnie przyzwyczajenia naszych kubków smakowych.

Obserwujemy, że Polacy coraz częściej przygotowują na grillu ryby. Najczęściej wybieramy dorsza, łososia oraz pstrąga. Ryby są dość delikatnym mięsem, dlatego nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwilę zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, a pół godziny to maksymalny czas, jaki ryba potrzebuje, by nasiąknąć marynatą – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Smak ryb doskonale podkreślają świeże zioła oraz sosy z dodatkiem pieprzu czy czosnku. Najważniejsze, aby pamiętać o tym, że nie powinno się grillować zamrożonych ryb. Poniżej kilka przepisów na oryginalne dania z rusztu.

Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym

       Składniki:
  • Filet z dorsza – 4 szt.
  • Pomidory suszone na oliwie – 8 szt.
  • Oliwa z suszonych pomidorów – 3 łyżki
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Rukola – 3 garście
  • Parmezan w płatkach – 2 łyżki
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Sos Greek Pepper Hellmann’s – 4 łyżki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

1. Przekrojone na połówki ryby posmaruj z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s.

2. Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli, a następnie przykryj je drugą częścią ryby.

3. Tak przygotowane porcje owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok.

4. Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów.

5. Rukolę zmieszaj z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.

6. Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.

Wegetariańskie grillowane tortille z warzywami i kiełkami słonecznika

        Składniki:
  • Placki tortilli – 4 szt.
  • Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr
  • Cukinia – 0.5 szt.
  • Papryka czerwona – 1 szt.
  • Papryka zielona – 1 szt.
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Ser feta – 50 g
  • Orzeszki piniowe lub pestki słonecznika
  • Sos Samba Hellmann’s – 4 łyżki
  • Sos czosnkowy Hellmann’s – 4 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Umyte warzywa pokrój w cienkie paski.

2. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i warzywa. Dla uzyskania lepszego smaku dodaj do nich przyprawę uniwersalną Delikat Knorr.

3. Na dobrze rozgrzanej patelni upraż orzeszki.

4. Posmaruj placki tortilli Sosem Samba Hellmann’s.

5. Warzywa wymieszaj z pokruszonym serem, kiełkami i uprażonymi orzeszkami.

6. Całość nałóż na placki tortilli następnie zwiń je, tak ciasno, aby farsz nie wydostawał się poza nie.

7. Na rozgrzanym grillu połóż tortille. Następnie przekrój je pod skosem i podawaj z sosem czosnkowym Hellmann’s.

Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i ostrym sosem czosnkowym

        Składniki:
  • Upieczone ziemniaki średniej wielkości – 4 szt.
  • Łosoś wędzony – 4 plastry
  • Cukinia – 1 szt.
  • Starty ser cheddar – 4 łyżki
  • Cebula czerwona – 1 szt.
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – 1 łyżka
  • Sos czosnkowy Hellmann’s – 4 łyżki
  • Kiełki słonecznika – 1 garść
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sos tabasco – kilka kropel

Sposób przygotowania:

1. Wydrąż przekrojone wzdłuż ziemniaki, tak aby powstały z nich łódeczki. Posyp je przyprawą Knorr. Pozostały miąższ skrój w kostkę.

2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz cukinię. Po zdjęciu ich z ognia dodaj do nich miąższ z ziemniaków, starty ser oraz posiekanego drobno łososia. Całość przypraw i dokładnie wymieszaj.

3. Powstały farsz ułóż na łódeczki z ziemniaków i połóż na rozgrzanego grilla. Opiekaj je około 10 minut.

4. Pomieszaj ze sobą sos czosnkowy Hellmann’s oraz sos tabasco.

5. Gotowe łódeczki udekoruj kiełkami słonecznika i podawaj z sosem Hellmann’s.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000