Przez wiele lat grillowanie było rozrywką dla miłośników mięs takich jak: kiełbasa, karkówka, boczek czy udka z kurczaka. Ostatnio jednak menu grillowe mocno ewoluowało i równie popularne stały się ryby, warzywa, a nawet owoce. Ta zmiana kultury cieszy zwłaszcza rzesze wegetarian – na ruszt wrzucamy bowiem coraz to ciekawsze połączenia składników. Ograniczać nas może właściwie tylko własna wyobraźnia i ewentualnie przyzwyczajenia naszych kubków smakowych.
Obserwujemy, że Polacy coraz częściej przygotowują na grillu ryby. Najczęściej wybieramy dorsza, łososia oraz pstrąga. Ryby są dość delikatnym mięsem, dlatego nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwilę zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, a pół godziny to maksymalny czas, jaki ryba potrzebuje, by nasiąknąć marynatą – mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Smak ryb doskonale podkreślają świeże zioła oraz sosy z dodatkiem pieprzu czy czosnku. Najważniejsze, aby pamiętać o tym, że nie powinno się grillować zamrożonych ryb. Poniżej kilka przepisów na oryginalne dania z rusztu.
Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym
|
Składniki:
- Filet z dorsza – 4 szt.
- Pomidory suszone na oliwie – 8 szt.
- Oliwa z suszonych pomidorów – 3 łyżki
- Cebula czerwona – 1 sztuka
- Rukola – 3 garście
- Parmezan w płatkach – 2 łyżki
- Świeża bazylia – kilka listków
- Sos Greek Pepper Hellmann’s – 4 łyżki
- Sos sałatkowy włoski Knorr – 1 opakowanie
|
Sposób przygotowania:
1. Przekrojone na połówki ryby posmaruj z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s.
2. Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli, a następnie przykryj je drugą częścią ryby.
3. Tak przygotowane porcje owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok.
4. Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody oraz oliwą z suszonych pomidorów.
5. Rukolę zmieszaj z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
6. Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.
Wegetariańskie grillowane tortille z warzywami i kiełkami słonecznika
|
Składniki:
- Placki tortilli – 4 szt.
- Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr
- Cukinia – 0.5 szt.
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Papryka zielona – 1 szt.
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Ser feta – 50 g
- Orzeszki piniowe lub pestki słonecznika
- Sos Samba Hellmann’s – 4 łyżki
- Sos czosnkowy Hellmann’s – 4 łyżki
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Umyte warzywa pokrój w cienkie paski.
2. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i warzywa. Dla uzyskania lepszego smaku dodaj do nich przyprawę uniwersalną Delikat Knorr.
3. Na dobrze rozgrzanej patelni upraż orzeszki.
4. Posmaruj placki tortilli Sosem Samba Hellmann’s.
5. Warzywa wymieszaj z pokruszonym serem, kiełkami i uprażonymi orzeszkami.
6. Całość nałóż na placki tortilli następnie zwiń je, tak ciasno, aby farsz nie wydostawał się poza nie.
7. Na rozgrzanym grillu połóż tortille. Następnie przekrój je pod skosem i podawaj z sosem czosnkowym Hellmann’s.
Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i ostrym sosem czosnkowym
|
Składniki:
- Upieczone ziemniaki średniej wielkości – 4 szt.
- Łosoś wędzony – 4 plastry
- Cukinia – 1 szt.
- Starty ser cheddar – 4 łyżki
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr – 1 łyżka
- Sos czosnkowy Hellmann’s – 4 łyżki
- Kiełki słonecznika – 1 garść
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sos tabasco – kilka kropel
|
Sposób przygotowania:
1. Wydrąż przekrojone wzdłuż ziemniaki, tak aby powstały z nich łódeczki. Posyp je przyprawą Knorr. Pozostały miąższ skrój w kostkę.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz cukinię. Po zdjęciu ich z ognia dodaj do nich miąższ z ziemniaków, starty ser oraz posiekanego drobno łososia. Całość przypraw i dokładnie wymieszaj.
3. Powstały farsz ułóż na łódeczki z ziemniaków i połóż na rozgrzanego grilla. Opiekaj je około 10 minut.
4. Pomieszaj ze sobą sos czosnkowy Hellmann’s oraz sos tabasco.
5. Gotowe łódeczki udekoruj kiełkami słonecznika i podawaj z sosem Hellmann’s.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.