Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Emil Klimas stanie...
Kolejny finalista ...
Rafał Kudliński wy...
Grille z wędzarnią...
Zwyciężczyni 6. Kr...
Regularnie podnosz...
Piekarze przed wyz...
Sommelier – ...
Nauczyłem się rozu...
"Carving to moje ż...
Sebastian Humski
Robert Joachimiak ...
C-Michel Labarre
Szef Michel Roth
Wywiad z członkiem...
Wywiad z Sylwią Bu...
Wywiad z Dariuszem...
Nieuczciwość praco...
Rozmowa z Mirosław...
Christoph Dilger -...
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
LMS Online Sp. z o.o.
Nektar Natura
Gorbi
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Grille z wędzarnią - walka o polską smaczną kuchnię


Walka o polską smaczną kuchnię toczy się także na polu, a raczej na polach wypełnionych setkami, a czasem tysiącami gości. Tam catering wytacza działa w postaci dymiącej maszynerii na kołach. To grille i … rozbudowane grille - wędzarnie. Coraz częściej świeżo uwędzone ryby, szynki i kiełbasy starają się uwodzić smakiem biesiadników. I uwodzą!
 
O szanse na spopularyzowanie wędzonych przysmaków pytamy pana Leszka Kosarzeckiego, należącego do Stowarzyszenia Polska Ekologia, eksperta od grillowania, zwycięzcę wielu festiwali, reprezentanta Polski w międzynarodowych konkursach i konstruktora całej rodziny  mobilnych SMOKERÓW – tych dymiących urządzeń I klasy.
 
 
Z tym dymieniem to lekka przesada. Moje konstrukcje zaopatrzone w przepustnice regulujące przepływ powietrza i dymu, podajniki paliwa, wreszcie umiejętna obsługa rusztów i wędzarni, dają gwarancję przyjemnego funkcjonowania nawet na najbardziej zatłoczonych imprezach. Tam m.in. zbieram doświadczenia, analizuję uwagi obsługi  cateringowej, spisuję opinie personelu gastronomicznego i… tworzę nowe konstrukcje: np. Kinga, czy Queen. Ruszt i komora wędzarnicza – jedna lub dwie to podstawa, ale ich pojemność, dodatkowe zasobniki i wreszcie rodzaje platformy kołowej skłaniały do tworzenia modeli przeznaczonych na mniejsze i większe imprezy. Inne są wymagania podczas obsługi np. zjazdu zabytkowych samochodów, a inne na Polach Grunwaldzkich. Nie zapomniałem o małych urządzeniach odpowiednich na  spotkania towarzyskie w przydomowych ogródkach – mówi Leszek Kosarzecki.
 
 
Można być dumnym z faktu, że polskie sprawdzone konstrukcje z logo SMOKERA podobnie jak niezawodne marki samochodów wybierane do zawodów – służą reprezentacjom narodowym podczas ważniejszych grillowych imprez w kraju i za granicą, nawet w USA. A na wielkich imprezach prawdziwym wyzwaniem jest podanie dużej liczby porcji w najkrótszym czasie. Powstaje więc pytanie, czy zespół SMOKERA może pomóc nabywcom tej marki w osiąganiu mistrzostwa?
 
 
Podchodzimy do naszych działań z pełnym zaangażowaniem. Wzorem Rolls Royce równolegle zajmującego się  szkoleniem kierowców, my bierzemy na siebie także nauczenie klientów przygotowania produktów do grillowania, wędzenia, czyli peklowania i marynowania. Wybór metody wędzenia też trzeba skojarzyć z potrzebami – czy na zimno, czy na ciepło, na gorąco z przypiekaniem lub bez. A na dodatek, pomagamy opracować kartę menu z pozycjami dań z rusztu lub z wykorzystaniem wędzonek. No i te duże imprezy, gdzie logistyka i optymalizacja kosztów ma znaczenie. Mamy doświadczenie i dzielimy się nim – wyjaśnia Leszek Kosarzecki.
 
Dla Amerykanów szczególnie ważnym składnikiem całego obrzędu barbecue (BBQ) jest sos. Ma bogatą historię wywodzącą się z XVIII wieku z Karoliny Południowej. Teraz każdy stan USA ma swoją odmianę i może służyć do polewania potraw, albo po długim grillowaniu, do duszenia mięsa w garnku z tym sosem. Słynne są nawet konkurencje w mistrzowskim przygotowaniu sosu barbecue. I tu błysnęli Polacy…
 
 
To była wręcz sensacja, gdy w czasie konkursu Jacka Danielsa Polska Reprezentacja Narodowa, biorąca udział w Mistrzostwach Świata BBQ w stanie Tennesse, zajęła 1 miejsce w kategorii przygotowania sosu. Niezwykłość polegała na tym, że wcześniej żadna ekipa z Europy nie zajęła najlepszego miejsca w tej konkurencji – wspomina Leszek Kosarzecki.
 
Minęło 11 lat, jak ekipa Polish BBQ King’s - Smoker wystąpiła w następującym składzie:
Zespół: Monika Wiśnioch, Tomasz Deker, Marek Mol, Grzegorz Parczewski, Marcin Piotrowski, Krzysztof Szulborski i Mariusz Tkaczyk.
Trener: Jacek Kempa.
 
Wędzenie to jedna z najstarszych metod przyrządzania potraw, nie tylko poprawia  ich smak i dodaje niezapomniany zapach, ale doskonale je konserwuje. A wielkie polowe jadalnie lepiej karmią gości, gdy są lekko owiane dymem wędzarniczym. Warto pamiętać  przy tym, że  smak wędzonek spełnia wskazówkę Marcela Prousta, że od czasu do czasu trzeba zadziwić żołądek.
 
Więcej informacji na www.smoker.com.pl
Smoker
Narutowicza 42/1
81-436 Gdynia
tel.: 58 354 73 05
tel.kom.: 607 221 623
e-mail: grill@smoker.com.pl
www.smoker.com.pl
Zobaczcie Państwo :
 
Grill - Wędzarnia mobilna King
Grill - Wędzarnia mobilna Prince
Wędzarnia grill profesjonalny marki SMOKER
Grill - Wędzarnia mobilna Queen
Grill - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-3-500
SMOKER
Ekologiczne grille - wędzarnie typu SMOKER
Grille - Wędzarnie firmy Smoker
Grill - Wędzarnia mobilna King
Szynka z dzika, polędwica wieprzowa i kotleciki jagnięce wędzone z grilla Smoker
Grille – wędzarnie na miarę Twoich potrzeb
 
Grill - Wędzarnia mobilna Queen
Grill - Wędzarnia mobilna Prince
Grill - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-3-500
Sposoby wędzenia i peklowania
Pstrąg, łosoś i węgorz - ryby wędzone
Kiełbasa wiejska, szynka wieprzowa i piersi drobiowe
Rodzaje drewna do wędzenia
Wędzarnia grill profesjonalny marki SMOKER
Grille wędzarnie dla cateringu - Qeen
Prawidłowy proces wędzenia - sposoby wędzenia ryb
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Robot - Coupe RATIONAL Smoker Matlix Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Steinberg EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Menos Gorbi M&M Gastro Werner & Mertz Barson Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut Piórex Tableart Tomasz Miszczak Komat
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000