Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni Knorr.
|
Składniki:
- steki z rostbefu - 4 sztuki
- 4 łyżki sos
- 1 łyżeczka Przyprawa do grilla Knorr
- sok z 1 pomarańczy
- 30 ml tequili
- 1 posiekana papryczka chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
|
Sposób przygotowania:
1. Umyj przygotowane mięso, a następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
2. Wymieszaj w misce sos, Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowywanych steków, miód, sok pomarańczowy, tequilę, oliwę, kolendrę i posiekaną papryczkę chilli.
3. Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, a następnie odstaw je w chłodniejsze miejsce na 30 minut.
4. Po upływie tego czasu połóż steki na dobrze rozgrzany ruszt i przez około 10 - 15 minut grilluj je, co jakiś czas odwracając.
5. Wymieszaj w misce sałatę i pomidory, następnie polej całość oliwą i posyp przygotowanym serem. Wysmażone mięso podawaj z pieczywem i sałatą.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.