Istnieje aż sześć stopni wysmażenia mięsa! Który wybrać? Wszystko zależy od kulinarnych upodobań gości naszego grillowego przyjęcia:
- blue (niebieski) – mięso jest niemalże surowe w środku i tylko krótko obsmażone z obu stron; środek powinien mieć temperaturę 43-45°C,
- rare (krwisty) – po przekrojeniu ścianki będą wysmażone na grubości 5 mm; temperatura w środku mięsa wynosi 48-51°C,
- medium rare (średnio krwisty) – po przekrojeniu ścianki wysmażone są na grubości ok. 10 mm; temperatura w środku mięsa wynosi 54-58°C,
- medium (średnio wysmażony) – można powiedzieć, że to standardowy stopień wysmażenia, który powinniśmy osiągnąć, jeśli wcześniej goście nie zgłosili swoich preferencji; po przekrojeniu steku powinien pojawić się różowy kolor środka, z którego wypłyną resztki czerwonego osocza; temperatura w środku mięsa wynosi 58-62°C,
- medium well (dobrze wysmażony) – środek powinien posiadać jeszcze delikatnie różową barwę, ale nie powinny z niego wypływać żadne soki; temperatura w środku mięsa to 62-68°C,
- well done (bardzo dobrze wysmażony) – mięso jest w całości brązowe, po przekrojeniu nie wypływają z niego żadne soki; temperatura w środku mięsa wynosi 68-71°C.
Steki nie powinny być zbyt grube, bo będziemy mieli problem z właściwym wypieczeniem środka, dlatego plastry powinny mieć około 3 cm szerokości. W trakcie pieczenia najlepiej jest je przewrócić tylko raz na każdą ze stron. W uzyskaniu idealnej temperatury, a co za tym idzie oczekiwanego stopnia wysmażenia, pomoże termometr kuchenny ze specjalnym szpikulcem.
|
Składniki:
- steki z rostbefu - 4 sztuki
- Sos Hellmann's STEAK - 4 łyżki
- Przyprawa Grill Żeberka Knorr - 1 łyżeczka
- sok z 1pomarańczy
- tequila - 30 mililitrów
- papryczka chilli posiekana - 1 sztuka
- świeża kolendra - 1 pęczek
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- mieszanka sałat - 1 opakowanie
- suszone pomidory w oleju - 6 sztuk
- oliwa z suszonych pomidorów - 3 łyżki
- parmezan lub inny twardy ser, starty - 2 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
2. W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, Tequillę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
3. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
4. Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakąś chwilę. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
5. Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.