Grzegorz Adamarek finalistą KPP 2017!
Do udziału w KPP zakwalifikował się wygrywając 4. edycję konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro.
Grzegorz Adamarek o sobie:
Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2012 roku, z którą jestem związany już 11 lat. Swoje pierwsze kroki stawiałem w rzeszowskich restauracjach gdzie z roku na rok czułem, że czegoś mi brak. Dopiero w 2014 roku u boku Rafał Grodzieńskiego, a potem Michała Kuduka zacząłem próbować swoich sił w konkursach kulinarnych:
- Kuchnia grecka Expo Sweet 2017
- Pomorskie potyczki kulinarne
- Pstrąg w Pieninach
- Narol Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro.
Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej było podnoszenie umiejętności zawodowych o coraz wyższą poprzeczkę.
Inspirację do gotowania czerpię z natury i składników, które mi daje.
Budowanie dania zaczynam od składników obowiązkowych, do których dobieram inne surowce, które razem tworzą doskonałe połączenia smakowe.
W pracy motywują mnie zadowolenie na twarzy klienta, który wraca ciekawy kolejnych doznań kulinarnych i nowych połączeń smakowych zmieniających się wraz z porami roku.
Najbardziej lubię przyrządzać dania, które sprawiają, iż klient może powrócić do smaków dzieciństwa w rodzinnym domu. Jest zadowolony i z wielka ochota wraca ponownie.
Moje popisowe danie to sarna z runem leśnym.
Nie wyobrażam sobie kuchni bez miłości do tego, co się robi. Gotować trzeba z sercem. Nie ważne czy gotuje się dla całej rodziny, pary czy tylko dla samego siebie. Potrawy, w które wkłada się serce zawsze lepiej smakują.
Chciałabym poznać smaki, których jeszcze nie odkryłem.
Nie lubię smaku gorzej kawy.
Mój największy sukces to osiągnięcie poziomu, na którym obecnie jestem oraz możliwość robienia tego co kocham w zespole, który gotuje z pasją i wkłada ogromny trud oraz zaangażowanie w przygotowywane dania.
Za 5 lat chciałbym być szefem kuchni, który wspólnie z załogą, ciągle dąży do doskonałości, pragnie odkrywać nowe smaki oraz odnosi dalsze sukcesy zawodowe.
W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie dobra muzyka.
Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym kontynent azjatycki, gdyż chciałbym poznać tajniki tamtejszej kuchni. Kuchnia ta jest bardzo mało znaną w Europie. Jest bardzo ciekawa i myślę, że mogłaby dużo wnieść w moje kolejne dania.
W dniach 26-27 września będę walczył w Kulinarnym Pucharze Polski robiąc to, co kocham.
W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię wraz z Michałem Łakomym.