Kawę można przygotować z mlekiem sojowym, zwykłym lub każdym innym – według własnych upodobań lub potrzeb. Oprócz blendowanego świeżego mango, będącego składnikiem tego orzeźwiającego napoju, doskonałym dodatkiem będzie mango puffingowane*, którym przyozdobimy kawę, możemy je też położyć przy szklance na spodeczku, jako dodatkową słodką przekąskę. Warto także zamiast zwykłych kostek lodu użyć kruszonych, które nadadzą kawie gęstość.
|
Składniki na jedną porcję:
- Kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy lub zwykły
- Zblendowane mango – 2 łyżki
- Puffingowane mango – kilka kawałków
|
Sposób przygotowania:
1. W shakerze lub słoiku zalej minimalną ilością gorącej wody potrzebną do rozpuszczenia się składników, kawę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Dolej mleko sojowe, zblendowane mango i wstrząśnij kilka razy.
3. Całość przelej do wysokiej szklanki, dodaj lód i wymieszaj.
4. Napój udekoruj pianką ze spienionego mleka, posyp wiórkami kokosowymi oraz kawałkami chrupiącego puffingowanego mango.
Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.
Źródło: www.Puffins.co
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.