|
Składniki:
- cukier - 250 gramów
- Kostka do pieczenia - 1 sztuka
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- sól - 1 szczypta
- mąka - 400 gramów
- płatki owsiane - 20 gramów
- jabłka - 4 sztuki
- paluszki czekoladowe (możesz użyć
- słonych paluszków zanurzonych w
- roztopionej czekoladzie) - 24 sztuki
- śmietana kremówka 30 % - 250 gramów
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- Carte d'Or Vanilla
|
Wskazówki pieczenia:
- 35 minut
- 200 °C
- taca do muffinów (na 12 babeczek)
Sposób przygotowania:
1. Wyłóż tacę do muffinów papierem do pieczenia. Wymieszaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i mąkę. Roztop Kasię w rondelku. Dodaj do cukru i mąki, a następnie wymieszaj widelcem, tak żeby uformować kruszonkę.
2. Rozłóż dwie trzecie kruszonki do foremek na muffiny i lekko spłaszcz dłonią. Ciasto posyp z wierzchu płatkami owsianymi. Umyj jabłka, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce w mniejsze cząstki. Ułóż na cieście tak, aby plasterki jabłek zachodziły na siebie.
3. Posyp z wierzchu pozostałą 1/3 kruszonki i piecz ciasto w rozgrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 35 minut, aż zmieni kolor na złoty.
4. Odstaw babeczki do ostygnięcia. Przekrój na pół i zestaw odwróconymi połówkami do siebie. Ubij śmietankę z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Z bitej śmietany i paluszków czekoladowych uformuj na babeczkach skrzydła i czułki motyli.
5. Możesz także udekorować lodami: z lodów i paluszków czekoladowych uformuj na babeczkach skrzydła i czułki motyli.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.