Najpopularniejszym w Polsce mięsem drobiowym jest kurczak. Kaczka ma podobnie kruche mięso, ale trochę więcej tłuszczu. Bardzo często serwowana jest z ziemniakami albo kaszą gryczaną. Regularnie komponowana jest z owocami. Częstym dla niej towarzystwem są jabłka, pomarańcze czy brzoskwinie, ale z intensywniejszymi wiśniami będzie jeszcze bardziej wyjątkowa.
Kacze piersi to oczywiście najlepsza część tego mięsa. W celu ich dobrego przygotowania, trzeba właściwie zadbać o część pokrytą skórą. Przed smażeniem należy ją dobrze ponacinać, aby wszystkie przyprawy dotarły w głąb mięsa i żeby piersi właściwie usmażyć, ponieważ większą część czasu na patelni filet przebywa skórą do dołu.
Pyszną marynatę przygotujemy z użyciem imbiru, cukru, ostrej papryczki chilli, sosu sojowego i Przyprawy do mięs Knorr. Mięso należy nią dokładnie natrzeć i odstawić na noc do lodówki. Niezwykły aromat nadamy dzięki niecodziennemu wykorzystaniu herbaty earl grey. Wysypujemy ją na dno garnka, nad nim stawiamy durszlak z kaczką, dobrze przykryty ściereczką. Naczynie podgrzewamy, aż herbata zacznie się tlić, pozostawiając mięso do wędzenia w dymie na około 20 minut. Filet będziemy smażyć, aż wytopi się tłuszcz ze skóry, i potem przewracamy go na chwilę, żeby dopiec drugą stronę. Natomiast wiśni będziemy potrzebować do przygotowania sosu, który nada sezonowy charakter całej potrawie. Do jego przyrządzenia używamy również szalotki, imbiru, sosu sojowego oraz odrobiny żubrówki. Tak przygotowana kaczka będzie strzałem w dziesiątkę na rodzinny czerwcowy obiad.
Poniżej dokładny przepis na pyszną wędzoną w herbacie kaczkę z sosem wiśniowym:
Kacze piersi wędzone w herbacie
|
Składniki:
- 4 sztuki piersi z kaczki
- 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 1 łyżka cukru
- 1 kawałek imbiru
- 1 strąk ostrej papryki chilli
- 2 łyżki liściastej herbaty earl gray
- 2 łyżki sosu sojowego
Sos:
- 1 szalotka
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 kawałek imbiru
- 200 g mrożonych wiśni bez pestek
- 100 ml żubrówki
|
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz kacze piersi. Następnie ponacinaj skórę na wierzchu.
2. Przygotuj marynatę. Do miski wlej sos sojowy i dodaj Przyprawę do mięs Knorr, cukier, posiekaną papryczkę chilli i imbir, by nadać potrawie wyrazisty smak. Wszystko wymieszaj.
3. Natrzyj przygotowaną zalewą pierś z kaczki i odstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie tego czasu usuń nadmiar marynaty z mięsa.
4. Nasyp herbatę na dno woka lub garnka. Na durszlaku umieść kacze piersi skórką do dołu, a następnie umieść naczynie w garnku. Całość przykryj grubą kuchenną ściereczką.
5. Ustaw garnek na gazie. Podgrzej go, aż poczujesz zapach herbaty. Od tego czasu odczekaj 20 minut.
6. Przełóż piersi na talerz. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni, a następnie podsmaż na niej pokrojoną szalotkę. Dodaj wiśnie, żubrówkę, kawałek imbiru, sos sojowy i Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, aby nadać daniu głębię smaku. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.