Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kacze piersi wędzone w herbacie


Najpopularniejszym w Polsce mięsem drobiowym jest kurczak. Kaczka ma podobnie kruche mięso, ale trochę więcej tłuszczu. Bardzo często serwowana jest z ziemniakami albo kaszą gryczaną. Regularnie komponowana jest z owocami. Częstym dla niej towarzystwem są jabłka, pomarańcze czy brzoskwinie, ale z intensywniejszymi wiśniami będzie jeszcze bardziej wyjątkowa.

Kacze piersi to oczywiście najlepsza część tego mięsa. W celu ich dobrego przygotowania, trzeba właściwie zadbać o część pokrytą skórą. Przed smażeniem należy ją dobrze ponacinać, aby wszystkie przyprawy dotarły w głąb mięsa i żeby piersi właściwie usmażyć, ponieważ większą część czasu na patelni filet przebywa skórą do dołu.

Pyszną marynatę przygotujemy z użyciem imbiru, cukru, ostrej papryczki chilli, sosu sojowego i Przyprawy do mięs Knorr. Mięso należy nią dokładnie natrzeć i odstawić na noc do lodówki. Niezwykły aromat nadamy dzięki niecodziennemu wykorzystaniu herbaty earl grey. Wysypujemy ją na dno garnka, nad nim stawiamy durszlak z kaczką, dobrze przykryty ściereczką. Naczynie podgrzewamy, aż herbata zacznie się tlić, pozostawiając mięso do wędzenia w dymie na około 20 minut. Filet będziemy smażyć, aż wytopi się tłuszcz ze skóry, i potem przewracamy go na chwilę, żeby dopiec drugą stronę. Natomiast wiśni będziemy potrzebować do przygotowania sosu, który nada sezonowy charakter całej potrawie. Do jego przyrządzenia używamy również szalotki, imbiru, sosu sojowego oraz odrobiny żubrówki. Tak przygotowana kaczka będzie strzałem w dziesiątkę na rodzinny czerwcowy obiad.

Poniżej dokładny przepis na pyszną wędzoną w herbacie kaczkę z sosem wiśniowym:
 

Kacze piersi wędzone w herbacie
 
 

Składniki:

  • 4 sztuki piersi z kaczki
  • 1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 strąk ostrej papryki chilli
  • 2 łyżki liściastej herbaty earl gray
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sos:

  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 kawałek imbiru
  • 200 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 100 ml żubrówki
 
Sposób przygotowania:
 
1. Umyj i osusz kacze piersi. Następnie ponacinaj skórę na wierzchu.

2. Przygotuj marynatę. Do miski wlej sos sojowy i dodaj Przyprawę do mięs Knorr, cukier, posiekaną papryczkę chilli i imbir, by nadać potrawie wyrazisty smak. Wszystko wymieszaj.

3. Natrzyj przygotowaną zalewą pierś z kaczki i odstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie tego czasu usuń nadmiar marynaty z mięsa.

4. Nasyp herbatę na dno woka lub garnka. Na durszlaku umieść kacze piersi skórką do dołu, a następnie umieść naczynie w garnku. Całość przykryj grubą kuchenną ściereczką.
 
5. Ustaw garnek na gazie. Podgrzej go, aż poczujesz zapach herbaty. Od tego czasu odczekaj 20 minut.

6. Przełóż piersi na talerz. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni, a następnie podsmaż na niej pokrojoną szalotkę. Dodaj wiśnie, żubrówkę, kawałek imbiru, sos sojowy i Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, aby nadać daniu głębię smaku. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
 
Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000