|
Czas wykonania: 2 godz./marynowanie: 12 godz.
Stopień trudności: łatwe
Element wykorzystany: żebra wołowe QMP
Sposób przygotowania: pieczenie
Składniki na 4 porcje:
- żebra wołowe QMP - 600 g
- chleb z kminkiem - 4 kromki
- kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
- ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny mielony
- majonez - 6 łyżek stołowych
- cebula - 1 mała szt.
- ogórki konserwowe - 1 szt.
- borowiki marynowane - 4 szt. średniej wielkości
- mały kawałek chili
- musztarda rosyjska - 1,5 łyżki stołowej
- olej rzepakowy
|
Sposób wykonania
Oczyszczone i umyte żebra, osuszyć papierowym ręcznikiem z oleju i przyprawić. Sporządzić marynatę, wetrzeć w żeberka i pozostawić do zamarynowania na 12 godzin w lodówce.
Zamarynowane żeberka włożyć do rękawa foliowego, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę, a następnie wstawić do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piec około 90 minut - żeberka powinny być miękkie, ale sprężyste, nie rozpadające się. Grzyby marynowane i ogórki pokroić na drobną kostkę, dodać także pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekane chili, wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
Kromkę grillowanego kminkowego chleba posmarować musztardą i cebulą z pieczenia, ułożyć plastry żeberek. Najlepiej obok w naczynku podać pikantny sos tatarski. Można dodatkowo posypać całość pokrojoną w paski sałatką z warzyw marynowanych lub świeżych. Aromat chleba kminkowego uzupełni smak pieczonego mięsa.
Źródło: www.kochamwolowine.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.