Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.
Poniżej przepis na wigilijnego karpia:
|
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- jajko
- Bulion na włoszczyźnie Knorr
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
- pół cytryny
- szklanka wody
- 2 łyżki mąki
- 2 sztuki marchewki
- 2 sztuki pietruszki
- ¼ selera
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- bułka paryska
- szklanka piwa
- olej
|
Sposób przygotowania:
1. Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, która nada aromatu, a następnie pokrój w plastry.
2. Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.
3. Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
4. Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
5. Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr, która nada rybie lekki aromat czosnku. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.