Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Karp w szarym sosie z bakaliami


Specjaliści zalecają spożywanie ryb przez cały rok, ale faktem jest, że szczególnie często goszczą one na naszych świątecznych stołach – wszak nie wyobrażamy sobie Wigilii bez tradycyjnego karpia lub innych ryb pod różnorodnymi postaciami. Przyrządzając je, trzeba pamiętać o tym, że ich mięso jest delikatne, kruche i zazwyczaj posiada mniej intensywny smak. Dlatego wymaga sosu, który nie może być zbyt ciężki i przesadnie dominujący w smaku, żeby nie przykryć walorów smakowych ryb.
 
Sos do ryb możemy przygotować z dodatkiem cebuli czy soku z kiszonej kapusty. Warto pokusić się też o podkreślenie sosu delikatną w smaku musztardą. Oczywiście tradycyjnie możemy przygotować do świątecznych ryb sos śmietanowy czy koperkowy. A może sos szary? Będzie doskonale pasował do filetów z karpia. Do jego przyrządzenia potrzeba wielu różnych składników, ale nie trzeba się ich trzymać kurczowo – warto eksperymentować. Przydadzą się nawet te używane tradycyjnie do ciast, jak rodzynki czy płatki migdałów. Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.
 
Składniki:
  • świeży karp – 1,5 kg
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cebule, średnie - 3 sztuki
  • marchew - 1 sztuka
  • seler - pół sztuki
  • Esencja do sosu cebulowego Knorr - 2 sztuki
  • por (biała część) - 1 sztuka
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • wino białe wytrawne - 300 ml
  • pierniki
  • rodzynki - 50 g
  • migdały w płatkach - 50 g
  • cytryna - 1 sztuka
  • pieprz - kilka ziaren
 
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3
 
Sposób przygotowania:
 
1. Karpia wypatrosz, pozbądź się łusek, odetnij płetwy i głowę. Tak przygotowaną tuszę karpia podziel na filety, oddzielając mięso od dużych ości i kręgosłupa. Zostaw skórę.
 
2. Przypraw płaty ryby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ułóż je w brytfannie lub misce, a na każdym kawałku ryby poukładaj plastry cebuli. Przykryj folią i wstaw do lodówki, minimum na 12 godzin.
 
3. Ugotuj warzywno-rybny wywar. Do garnka z litrem wody dodaj obrane i umyte marchewki, korzeń selera i pietruszki, kawałek pora i cebulę oraz głowę i kręgosłup karpia. Przypraw ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki zmiękną i oddadzą smak do wody, odcedź bulion na sicie.
 
4. W gorącym, czystym wywarze krótko gotuj filety z karpia. Pilnuj, by ogień nie był za duży – ryba łatwo może się rozpaść.
 
5. Przygotuj sos szary. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę, wlej białe wino i zagotuj, aż alkohol całkowicie odparuje. Wyłącz ogień pod patelnią, wlej około pół litra wywaru rybnego, i – aby sos był odpowiednio doprawiony oraz gęsty – dodaj Esencję do sosu cebulowego. Smak uwydatnią dodatkowo rozdrobnione na tarce pierniki, wrzucone do sosu. Wszystko wymieszaj.
 
6. Sos gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Pierniki powinny się całkowicie rozgotować, a sos dodatkowo zagęścić. W międzyczasie sparz migdały oraz rodzynki. Dodaj bakalie do sosu i gotuj jeszcze 5 minut. Zakwaś go sokiem z cytryny.
 
7. Do słodko-kwaśnego sosu delikatnie włóż podgotowanego wcześniej karpia. Ponownie całość doprowadź do wrzenia i zostaw na ogniu przez 5 minut. Podawaj z chlebem, danie przybierz zieleniną.
 
Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000