12 października 2016 w Warszawie odbyło się największe dotychczas zorganizowane spotkanie szefów kuchni. W kongresie udział wzięło 1.210 uczestników, w tym ponad 900 szefów.
W trakcie Kongresu Szefów Kuchni odbyło się wiele ciekawych wystąpień z zakresu zarządzania kuchnią, personelem, food costem, a także swoim nazwiskiem i karierą, a także debata na temat rozwoju polskiej gastronomii z udziałem cenionych szefów kuchni. Podczas kongresu można było uczestniczyć w następujących wykładach:
Czy sprawne zarządzanie zespołem może przyczynić się do sukcesu Szefa Kuchni? Jak stworzyć w kuchni zgrany zespół? Jak motywować pracowników? Jak delegować obowiązki i spać spokojnym snem? Zarządzanie zespołem; motywowanie i delegowanie obowiązków dla Szefów Kuchni.
- Marta Baraniak – Wiśniewska
Czego mogą oczekiwać nasi podwładni? Aspekty prawne zarządzania zespołem.
Jak kontrolować food cost i zarządzać zapasami. Mity i fakty na temat zarządzania magazynem.
Podstawowe grzechy restauracji. Jak uniknąć spadku zysków i braku klientów? Jakie są najczęściej popełniane błędy w polskich restauracjach? Złote zasady.
Między tradycją a nowoczesnością. Molekuły czy produkty regionalne? Czy istnieje kuchnia polska? Jak powinna wyglądać dzisiejsza kuchnia na światowym poziomie?
- Jarosław Uściński, Jarosław Walczyk, Jean Bos, Michał Molenda, Rafał Wronka, Robert Głyda;
- Moderator Kinga Wesołowska, redaktor naczelna Przeglądu Gastronomicznego
Jak budować i wzmacniać własną markę poprzez LinkedIn? Co to jest i jak działa LinkedIn? Powiemy jak powinien wyglądać Twój profesjonalny profil, wskażemy jak go rozwijać.
- Monika Kaznowska, Natalia Kamińska
Personal branding. Od kuchni czyli mistrz na widelcu.
LIDER, czyli kto? Jak buduje się lidera?
W trakcie tego wydarzenia odbyło się również spotkanie z Panią Anną Komorowską, która opowiedziała jak polską kuchnię odbierały głowy najważniejszych państw świata. Szefowie chętnie też brali udział w piętnastu profesjonalnych warsztatach produktowych zorganizowanych przez Dostawców.
Kongres miał formę zamkniętą. Uczestniczyć w nim mogły jedynie osoby wcześniej zarejestrowane i zaakceptowane przez Organizatora. Udział w wydarzeniu dla Szefów Kuchni był bezpłatny. Organizator planuje kolejną edycję Kongresu w roku 2017.
Partnerem Strategicznym wydarzenia był Transgourmet Polska operator marek Selgros Cash&Carry oraz Transgourmet.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.