Planując piknik, stajemy przed wyborem – zakupić gotowe przekąski, czy też przygotować je samodzielnie w domu. Ta druga opcja sprawi nam jednak więcej radości.
Na pierwszy głód
Z pewnością tu sprawdzą się drobne przekąski, na które wcześniej nie musieliśmy przeznaczyć zbyt dużo czasu. Może to być choćby sałatka owocowa czy słupki warzyw: marchwi, ogórka, selera maczane w dipie. Znakomitą przekąską w trakcie uczty pod gołym niebem będą też usmażone plastry cukinii doprawione pieprzem, udekorowane miętą i posypane startym parmezanem.
Obiad na świeżym powietrzu
Okazuje się, że na pikniku nie jesteśmy skazani tylko na drobne przekąski. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kurczaka, którego można przechowywać przez 2-3 godziny po przygotowaniu, a na zimno smakuje równie doskonale. Aby przyrządzić go na ostro, wystarczy do marynaty dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
Soczyste udka z kurczaka
|
Składniki na 4 porcje:
- Podudzia z kurczaka – 1 kg
- Przyprawa do mięs Knorr – 4 łyżki
- Musztarda francuska – 2 łyżki
- Płatki owsiane – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Mąka – 2 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę, mieszając miód, płatki owsiane, musztardę oraz Przyprawę do mięs Knorr.
2. Obtocz udka z kurczaka w mące i przyrządzonej zalewie.
3. Rozwiń papier do pieczenia i ułóż go w żaroodpornym naczyniu.
4. Poukładaj mięso, przykryj pokrywą i włóż do piekarnika.
5. Piecz 50 minut w temperaturze 250°C.
6. Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 10 minut.
Piknikowa klasyka w nowej odsłonie
Najprostszym daniem i najczęściej spotykanym na piknikach są kanapki. Jednak nawet tak proste przekąski można przygotować w niezwykły i oryginalny sposób. Mniejszy, okrągły bochenek chleba należy przeciąć w 3/4 jego wysokości, wydrążyć z niego środek i uzupełnić warstwami ulubionych dodatków.
Kanapki piknikowe
|
Składniki:
- Okrągły bochenek chleba – 1 szt.
- Sos sałatkowy włoski Knorr
- Szynka gotowana – 6 plastrów
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Sałata masłowa – 1 szt.
- Pomidory suszone – 8 szt.
- Ser żółty – 6 plastrów
- Majonez Hellmann's Babuni – 4 łyżki
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Oliwa z suszonych pomidorów – 3 łyżki
- Woda – 3 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Odkrój górną część chleba.
2. Wydrąż środek dolnej części pieczywa.
3. Posmaruj majonezem obie części.
4. Wsyp opakowanie Sosu sałatkowego Knorr do miski z wodą, oliwą i musztardą, a następnie wymieszaj.
5. Umyj sałatkę i polej ją gotowym sosem.
6. Pokrój cebulę w krążki.
7. Układaj warstwowo w wydrążonym chlebie kolejno: sałatę, wędlinę, pomidory, cebulę i żółty ser.
8. Po wypełnieniu bochenka przykryj go przygotowaną na początku pokrywką i pokrój na kilka porcji.
Inspiracje ze Wschodu warte zachodu
Składniki i rozwiązania typowe dla azjatyckiej kuchni można z powodzeniem wykorzystać, tworząc dania w piknikowej konwencji. Chińskie sakiewki będą dobrze smakować i efektownie prezentować się na piknikowym obrusie.
Sakiewki made in China
|
Składniki:
- Pierś z kurczaka – 400 g
- Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
- Bulionetka drobiowa Knorr
- Ciasto chińskie do wontonów – 1 paczka
- Papryczka chili – 1 szt.
- Ząbek czosnku – 1 szt.
- Pęczek kolendry – 1 szt.
- Rodzynki – 50 g
- Śmietana – 200 ml
- Olej – 1 litr
- Świeży imbir – 1 szt.
|
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w kostkę pierś kurczaka, posiekaj papryczkę chili, czosnek i kolendrę.
2. Zetrzyj imbir.
3. Śmietanę wymieszaną z Bulionetką drobiową Knorr zmiksuj z kurczakiem.
4. Do powstałej masy wsyp rodzynki, papryczkę chilli, kolendrę, czosnek oraz imbir.
5. Farsz nałóż na arkusiki ciasta wonton i uformuj sakiewki.
6. Usmaż je na złoty kolor w garnku na głębokim oleju.
7. Przygotuj sos Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr według instrukcji i przelej go do deserowej miseczki.
Źródło: www.knorr.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.