Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kosz pełen smaków


Planując piknik, stajemy przed wyborem – zakupić gotowe przekąski, czy też przygotować je samodzielnie w domu. Ta druga opcja sprawi nam jednak więcej radości.

Na pierwszy głód

Z pewnością tu sprawdzą się drobne przekąski, na które wcześniej nie musieliśmy przeznaczyć zbyt dużo czasu. Może to być choćby sałatka owocowa czy słupki warzyw: marchwi, ogórka, selera maczane w dipie. Znakomitą przekąską w trakcie uczty pod gołym niebem będą też usmażone plastry cukinii doprawione pieprzem, udekorowane miętą i posypane startym parmezanem.

Obiad na świeżym powietrzu

Okazuje się, że na pikniku nie jesteśmy skazani tylko na drobne przekąski. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie kurczaka, którego można przechowywać przez 2-3 godziny po przygotowaniu, a na zimno smakuje równie doskonale. Aby przyrządzić go na ostro, wystarczy do marynaty dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.

Soczyste udka z kurczaka

        Składniki na 4 porcje:
  • Podudzia z kurczaka – 1 kg
  • Przyprawa do mięs Knorr – 4 łyżki
  • Musztarda francuska – 2 łyżki
  • Płatki owsiane – 2 łyżki
  • Miód – 1 łyżka
  • Mąka – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj marynatę, mieszając miód, płatki owsiane, musztardę oraz Przyprawę do mięs Knorr.

2. Obtocz udka z kurczaka w mące i przyrządzonej zalewie.

3. Rozwiń papier do pieczenia i ułóż go w żaroodpornym naczyniu.

4. Poukładaj mięso, przykryj pokrywą i włóż do piekarnika.

5. Piecz 50 minut w temperaturze 250°C.

6. Zdejmij przykrywkę i piecz przez kolejne 10 minut.

Piknikowa klasyka w nowej odsłonie

Najprostszym daniem i najczęściej spotykanym na piknikach są kanapki. Jednak nawet tak proste przekąski można przygotować w niezwykły i oryginalny sposób. Mniejszy, okrągły bochenek chleba należy przeciąć w 3/4 jego wysokości, wydrążyć z niego środek i uzupełnić warstwami ulubionych dodatków.

Kanapki piknikowe

       Składniki:
  • Okrągły bochenek chleba – 1 szt.
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • Szynka gotowana – 6 plastrów
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Sałata masłowa – 1 szt.
  • Pomidory suszone – 8 szt.
  • Ser żółty – 6 plastrów
  • Majonez Hellmann's Babuni – 4 łyżki
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Oliwa z suszonych pomidorów – 3 łyżki
  • Woda – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Odkrój górną część chleba.

2. Wydrąż środek dolnej części pieczywa.

3. Posmaruj majonezem obie części.

4. Wsyp opakowanie Sosu sałatkowego Knorr do miski z wodą, oliwą i musztardą, a następnie wymieszaj.

5. Umyj sałatkę i polej ją gotowym sosem.

6. Pokrój cebulę w krążki.

7. Układaj warstwowo w wydrążonym chlebie kolejno: sałatę, wędlinę, pomidory, cebulę i żółty ser.

8. Po wypełnieniu bochenka przykryj go przygotowaną na początku pokrywką i pokrój na kilka porcji.

Inspiracje ze Wschodu warte zachodu

Składniki i rozwiązania typowe dla azjatyckiej kuchni można z powodzeniem wykorzystać, tworząc dania w piknikowej konwencji. Chińskie sakiewki będą dobrze smakować i efektownie prezentować się na piknikowym obrusie.

Sakiewki made in China

       Składniki:
  • Pierś z kurczaka – 400 g
  • Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • Ciasto chińskie do wontonów – 1 paczka
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Ząbek czosnku – 1 szt.
  • Pęczek kolendry – 1 szt.
  • Rodzynki – 50 g
  • Śmietana – 200 ml
  • Olej – 1 litr
  • Świeży imbir – 1 szt.

Sposób przygotowania:

1.  Pokrój w kostkę pierś kurczaka, posiekaj papryczkę chili, czosnek i kolendrę.

2. Zetrzyj imbir.

3. Śmietanę wymieszaną z Bulionetką drobiową Knorr zmiksuj z kurczakiem.

4. Do powstałej masy wsyp rodzynki, papryczkę chilli, kolendrę, czosnek oraz imbir.

5. Farsz nałóż na arkusiki ciasta wonton i uformuj sakiewki.

6. Usmaż je na złoty kolor w garnku na głębokim oleju.

7. Przygotuj sos Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr według instrukcji i przelej go do deserowej miseczki.

Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000