Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Krem bawarski trzy smaki

Składniki:


Krem waniliowy:
  • Mleko 250 ml
  • Żółtka 3 szt.
  • Cukier 60 g
  • Wanilia ½ laski
  • Żelatyna 7-10 g
  • Bita śmietanka 30% 250 ml

Krem truskawkowy:
  • Truskawki świeże 300 g
  • Żółtka 3 szt.
  • Cukier 80 g
  • Żelatyna 5-8 g
  • Bita śmietanka 30% 300 ml

Krem czekoladowy:
  • Mleko 250 ml
  • Żółtka 3 szt.
  • Cukier 60 g
  • Wanilia ½ laski
  • Żelatyna 7-10 g
  • Bita śmietanka 30% 250 ml
  • Gorzka czekolada 50 g


Sposób przyrządzenia:

Krem waniliowy:
Żelatynę namoczyć na ok. 10 minut. Mleko zagotować z miąższem laski wanilii. Żółtka z cukrem utrzeć na pianistą masę i mieszając, wolno dodawać przegotowane gorące mleko. Ubić na parze, aż do uzyskania efektu "róży". Żelatynę rozpuścić w gorącej masie, przecedzić masę i schłodzić ją nad zimną wodą. Krótko przed zestaleniem dodać ubitą śmietankę.

Krem czekoladowy:
Postępujemy dokładnie tak jak przy kremie waniliowym z tym, że w mleku rozpuszczamy gorzką czekoladę.

Krem truskawkowy:
Żelatynę również namoczyć. Truskawki szypułkujemy i blenderujemy. Przecedzamy przez sito. Podgrzewamy na parze, gdy temperatura będzie odpowiednia dodajemy utarte żółtka z cukrem, całość ubijamy, aż zgęstnieje uważając jednak, aby żółtka się nie ścięły. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej masie i chłodzimy ją nad wodą. Śmietanka jak wyżej.

Na spód kieliszków można wyłożyć prażone orzeszki ziemne z karmelem. Orzeszki, zalewamy warstwami kremu w równomiernych ilościach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia i zestalenia. Całość dekorujemy keksem z bitej śmietany, prażonymi orzeszkami, świeżą truskawką i listkiem mięty.



Przygotowali: Piotr Glonek i Patryk Góra - Restauracja Galicyjska, Brzesko







Piotr Glonek i Patryk Góra prezentują:
Torcik z grillowanych warzyw z oscypkiem i pesto bazylikowym
Japońska sałatka z rolowaną solą i łososiem
Polędwiczka z dzika w otoczce marynat na borowikach
Krem bawarski trzy smaki


Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000