Składniki:
Krem waniliowy:
- Mleko 250 ml
- Żółtka 3 szt.
- Cukier 60 g
- Wanilia ½ laski
- Żelatyna 7-10 g
- Bita śmietanka 30% 250 ml
Krem truskawkowy:
- Truskawki świeże 300 g
- Żółtka 3 szt.
- Cukier 80 g
- Żelatyna 5-8 g
- Bita śmietanka 30% 300 ml
|
Krem czekoladowy:
- Mleko 250 ml
- Żółtka 3 szt.
- Cukier 60 g
- Wanilia ½ laski
- Żelatyna 7-10 g
- Bita śmietanka 30% 250 ml
- Gorzka czekolada 50 g
|
Sposób przyrządzenia:
Krem waniliowy:
Żelatynę namoczyć na ok. 10 minut. Mleko zagotować z miąższem laski wanilii. Żółtka z cukrem utrzeć na pianistą masę i mieszając, wolno dodawać przegotowane gorące mleko. Ubić na parze, aż do uzyskania efektu "róży". Żelatynę rozpuścić w gorącej masie, przecedzić masę i schłodzić ją nad zimną wodą. Krótko przed zestaleniem dodać ubitą śmietankę.
Krem czekoladowy:
Postępujemy dokładnie tak jak przy kremie waniliowym z tym, że w mleku rozpuszczamy gorzką czekoladę.
Krem truskawkowy:
Żelatynę również namoczyć. Truskawki szypułkujemy i blenderujemy. Przecedzamy przez sito. Podgrzewamy na parze, gdy temperatura będzie odpowiednia dodajemy utarte żółtka z cukrem, całość ubijamy, aż zgęstnieje uważając jednak, aby żółtka się nie ścięły. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej masie i chłodzimy ją nad wodą. Śmietanka jak wyżej.
Na spód kieliszków można wyłożyć prażone orzeszki ziemne z karmelem. Orzeszki, zalewamy warstwami kremu w równomiernych ilościach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia i zestalenia. Całość dekorujemy keksem z bitej śmietany, prażonymi orzeszkami, świeżą truskawką i listkiem mięty.
Przygotowali: Piotr Glonek i Patryk Góra - Restauracja Galicyjska, Brzesko
Piotr Glonek i Patryk Góra prezentują: |
|
|
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|