Istnieje wiele teorii dotyczących genezy karnawału. Według tej najbardziej prawdopodobnej nazwa ma się wywodzić z języka łacińskiego, w którym bliźniaczo brzmiąca zbitka wyrazów carne vale oznacza pożegnanie się z mięsem w związku z rozpoczynającym się w Kościele Katolickim postem, poprzedzającym Święta Wielkanocne.
Wenecja to jeden z najczęściej obieranych kierunków turystycznych. Poprzecinana licznymi kanałami z malowniczymi gondolami jest uważana za miasto zakochanych. Jednak to włoskie miasto szczególnie silnie przyciąga odwiedzających właśnie w okresie karnawałowym. Wówczas najważniejszym jego punktem staje się plac św. Marka, gdzie wszyscy uczestnicy osłaniają swe twarze charakterystycznymi dla weneckiego karnawału maskami. Wiele z nich to prawdziwe dzieła sztuki. Zestawione dodatkowo z przemyślanym strojem tworzą niepowtarzalną atmosferę szlachetnego balu z dawnych czasów.
Wenecka kuchnia może się poszczycić bogactwem smaków podobnym do bogactwa kolorów, jakie można spotkać w karnawale na placu św. Marka. Charakterystyczne dla niej są szczególnie potrawy, w których głównym bohaterem są owoce morza. Na wzór mieszkańców Wenecji podczas karnawału można więc eksperymentować choćby z zyskującymi w naszym kraju coraz więcej wielbicieli krewetkami.
Piotr Murawski, szef kuchni
Knorr, poleca Krewetki z tropikalną salsą:
|
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- krewetki 16/20 - duże bez głów, obrane - 24 sztuki
- cykoria - 3 sztuki
- Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 100 ml
- awokado dojrzałe - 1 sztuka
- mango dojrzałe - 1 sztuka
- papaja - 1 sztuka
- pomidory dojrzałe - 2 sztuki
- cebula czerwona - 1 sztuka
- natka kolendry - 1 pęczek
- papryczka ostra chilli, strąk - 1 sztuka
- limonka - 1 sztuka
- cukier - 1 łyżka
|
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę z trzech łyżek oliwy i łyżki
Przyprawy do mięs Knorr, dzięki której będzie ona bardziej aromatyczna, a następnie zamarynuj w niej krewetki. Obsmaż je później z obu stron przez około minutę i odstaw.
2. Pokrój w małą kostkę (ok. pół centymetra) awokado, mango, pomidora, papaję oraz czerwoną cebulę. Chili i kolendrę drobno posiekaj. Wrzuć składniki do miski, zalej je oliwą i sokiem z limonki. Dodaj do salsy odrobinę cukru, aby wzmocnić aromat owoców.
3. Rozłóż liście cykorii i nałóż na nie salsę, a następnie na wierzchu umieść po jednej krewetce. Przełóż liście na okrągłą tacę i gotowe.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.