Smaki dzieciństwa zawsze wspominamy z rozrzewnieniem. Cóż mogło się równać z nawet najprostszym daniem, jeśli przygotowała je nasza Mama? Później najlepszy szef kuchni nie potrafił jej sprostać, choćby w prozaicznej zupie pomidorowej. Dziś Dzień Matki – czas więc odwdzięczyć się za doskonałe domowe zupy, pachnące mielone czy najlepsze na świecie pierogi!
Świąteczny omlet
|
Składniki:
- Szynka – 4 plastry
- Przyprawa w kostkach Pietruszka Knorr
- Jajko – 6 szt.
- Papryka – 1 szt.
- Mleko – 0.75 szklanki
- Masło
- Pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w drobną kostkę szynkę i paprykę.
2. Wymieszaj mleko i jajka, następnie wlej je na patelnię i smaż na bardzo małym ogniu, aż omlet lekko urośnie.
3. Połóż na nim szynkę, paprykę, skruszoną Przyprawę w mini kostkach Knorr i pieprz.
4. Złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę – do czasu, gdy jajko całkowicie się zetnie.
Sałatka na Dzień Matki
|
Składniki:
- Sałata – 10 dag
- Sos sałatkowy Szefa Knorr
- Majonez – 3 łyżki
- Ketchup – 3 łyżki
- Szynka – 30 dag
- Ser żółty – 30 dag
- Pomidory koktajlowe – 30 dag
- Starta marchew – 1.5 szklanki
- Czerwona cebula – 2 szt.
- Grzanki
|
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj w kostkę ser, szynkę i cebulę.
2. Wszystko wrzuć do miski wraz z poszarpaną sałatą i startą marchwią.
3. Dorzuć pokrojone na połówki pomidory.
4. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Szefa Knorr z majonezem i ketchupem.
5. Wszystkie składniki połącz z sosem. Sałatkę podawaj posypaną oregano i grzankami.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.