Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kulinarne odliczanie do świąt! Czas – start!


Święta to magiczny czas wspólnie spędzanych chwil z najbliższymi. Warto postarać się, by w tym roku było ich jak najwięcej, a przyjemnej atmosfery nie zaburzyły obawy o powodzenie kilku dań przygotowywanych w ostatniej chwili. Zobacz, jak kulinarne przygotowania do świąt radzi rozplanować szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
 
Często życzymy sobie wzajemnie spokojnych świąt. A jak je sobie sprawić samemu? Na przykład nie odkładając kulinarnych obowiązków na ostatnią chwilę! Wiele potraw można przygotować o wiele wcześniej, zyskując nie tylko na czasie, ale może nawet przede wszystkim na ich smaku. Podobno jaka Wigilia, taki cały następny rok – zadbajmy więc, by było to wyjątkowe, także kulinarnie, przeżycie.
 
Planujemy!
 
Od czego najlepiej zacząć? Każde skuteczne działanie potrzebuje dobrego planu! Dlatego w pierwszej kolejności konieczne jest ustalenie menu przewidzianego na kolację wigilijną i kolejne świąteczne dni.
 
Świąteczny kanon rzadko się zmienia – każda rodzina ma dania obowiązkowe, które muszą się znaleźć na bożonarodzeniowym stole. Warto jednak co roku postawić na jakąś nowość – a nuż to ona stanie się nowym stałym punktem każdych następnych świąt. Zapytajmy najbliższych, co najchętniej by zjedli, przecież żadną przyjemnością nie będzie jedzenie czegoś, co nam nie smakuje. Zresztą najbliżsi mogą być źródłem świetnych inspiracji kulinarnych.
 
Kiedy będziemy mieli już ustalone potrawy, należy sporządzić listę produktów niezbędnych do ich przygotowania. Z listą zakupów najlepiej jest się wybrać do sklepu możliwie najwcześniej, bo im bliżej świąt, tym tłum pomiędzy regałami będzie gęstniał. A najlepiej w spokoju i bez pośpiechu wybrać potrzebne nam produkty.
 
Tydzień przed – bigos na start!
 
Kapusta to najprawdopodobniej jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w święta. Staje się podstawą tradycyjnego polskiego bigosu oraz jest obowiązkowym składnikiem farszu do uszek, pasztecików, krokietów, które przegryzamy do czerwonego barszczu. W wielu domach na stole gości również groch z kapustą.
 
Bigos można zacząć przygotowywać już tydzień, a nawet dwa tygodnie wcześniej. Kapustę wymieszaną ze wszystkimi składnikami można wstawić na dłuższy okres do zamrażarki. Dobry bigos to taki, który jest wielokrotnie podgrzewany, bo wówczas przenikają się wszystkie smaki, przyznaje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Przy okazji robienia bigosu można wziąć się za farsz do pierogów czy pasztecików do czerwonego barszczu. Również można go zamrozić na kilka dni.
 
Bigos domowy
 
Składniki:
  • kapusta kiszona – 300 g
  • kapusta biała – 300 g
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • kiełbasa zwyczajna  – 150 g
  • szynka wieprzowa – 200 g
  • boczek wędzony – 200 g
  • cebula biała – 1 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • liść laurowy – 3 szt.
  • pieprz w ziarenkach – 3 szt.
  • margaryna do smażenia
  • woda – 100 ml
 
Sposób przygotowania:
 
1. Kapustę białą poszatkuj, a kiszoną przetnij 2 razy, żeby ją rozdrobnić.
 
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż w garnku i dodaj kapusty. Podlej winem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
 
3. Boczek, szynkę i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, lekko posypując przyprawą Delikat Knorr, by danie było doskonale doprawione.
 
4. Mięso dodaj do kapusty. Duś 60 min. Dopraw do smaku przyprawą Delikat Knorr. Czynność z duszeniem można powtarzać przez 3 dni dla lepszego smaku. Podawaj w misce odgrzane porcje.
 
Jeszcze 5 dni – pasztet w mig!
 
Pomysł na świetną przekąskę? Oczywiście pasztet! Dobry pasztet bez trudu będzie mógł przetrwać w lodówce kilka przedświątecznych dni i całe święta. Co ważne, lepiej go nie mrozić. Najlepszy będzie, gdy przyrządzimy go z różnych rodzajów mięsa:
 
Pasztet domowy
Składniki:
  • mięso wieprzowe i wołowe – 1 kg
  • Esencja do duszonych mięs Knorr – 1 szt.
  • podgardle – 200 g
  • wątróbka drobiowa – 200 g
  • boczek – 100 g
  • jajka – 2 szt.
  • włoszczyzna – 1 pęczek
  • cebula – 1 szt.
  • grzyby suszone – 2 szt.
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • pieprz czarny – 3 ziarna
  • jałowiec – 4 szt.
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec – 2 łyżki
  • woda – 700 ml
Sposób przygotowania:
 
1. Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.
 
2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
 
3. Całość zalej około 700 ml wody, dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, która nada głębi smaku, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
 
4. Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
 
5. Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180˚C.
 
Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000