Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kurczak z mlekiem kokosowym po brazylijsku


Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim ze swojej obecności w daniach azjatyckich, ale również w tych pochodzących z Karaibów. Wciela się w rolę zagęstnika, jaką w polskiej kuchni otrzymuje najczęściej śmietana, bez której wielu nie wyobraża sobie zupy lub sosu.

Wbrew powszechnemu przekonaniu mleko kokosowe nie jest płynem, który wypływa po rozłupaniu kokosa, ale powstaje w wyniku połączenia miąższu lub suchych wiórek kokosa z gorącą wodą. W smaku jest słodkie, choć o jego intensywności decyduje przede wszystkim proporcja w jakiej zestawiono wodę i miąższ owocu lub też wiórki.

Kurczak z mlekiem kokosowym po brazylijsku

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 cebula
  • 1 świeży imbir
  • 1 opakowanie papryczek jalapeno
  • 3 pomidory
  • 500 ml mleka kokosowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół szklanki oliwy
 
Sposób przygotowania:

1. Do miski wlej oliwę i dodaj do niej kurkumę, kolendrę, kumin, pieprz cayenne i Przyprawę Knorr, dzięki czemu powstała marynata będzie doskonale doprawiona i bardzo aromatyczna. Wymieszaj.

2. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na godzinę.

3. Rozgrzej oliwę na patelni i ułóż piersi. Smaż je przez 8-10 minut z każdej strony, aż do uzyskania miękkości.

4. Przygotuj sos. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż w rondlu. Kiedy zyska rumiany kolor, dodaj do niej starty imbir oraz posiekane pomidory i papryczki jalapeno.

5. Zalej przygotowane składniki mlekiem kokosowym i gotuj, aż powstanie sos. Na koniec wrzuć do rondla posiekaną kolendrę i pietruszkę. Gotowego kurczaka podawaj z sosem i sałatą.

Źródło: Knorr

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000