Mleko kokosowe znane jest przede wszystkim ze swojej obecności w daniach azjatyckich, ale również w tych pochodzących z Karaibów. Wciela się w rolę zagęstnika, jaką w polskiej kuchni otrzymuje najczęściej śmietana, bez której wielu nie wyobraża sobie zupy lub sosu.
Wbrew powszechnemu przekonaniu mleko kokosowe nie jest płynem, który wypływa po rozłupaniu kokosa, ale powstaje w wyniku połączenia miąższu lub suchych wiórek kokosa z gorącą wodą. W smaku jest słodkie, choć o jego intensywności decyduje przede wszystkim proporcja w jakiej zestawiono wodę i miąższ owocu lub też wiórki.
Kurczak z mlekiem kokosowym po brazylijsku
|
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 cebula
- 1 świeży imbir
- 1 opakowanie papryczek jalapeno
- 3 pomidory
- 500 ml mleka kokosowego
- pół pęczka natki pietruszki
- pół szklanki oliwy
|
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej oliwę i dodaj do niej kurkumę, kolendrę, kumin, pieprz cayenne i Przyprawę Knorr, dzięki czemu powstała marynata będzie doskonale doprawiona i bardzo aromatyczna. Wymieszaj.
2. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą i odstaw na godzinę.
3. Rozgrzej oliwę na patelni i ułóż piersi. Smaż je przez 8-10 minut z każdej strony, aż do uzyskania miękkości.
4. Przygotuj sos. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż w rondlu. Kiedy zyska rumiany kolor, dodaj do niej starty imbir oraz posiekane pomidory i papryczki jalapeno.
5. Zalej przygotowane składniki mlekiem kokosowym i gotuj, aż powstanie sos. Na koniec wrzuć do rondla posiekaną kolendrę i pietruszkę. Gotowego kurczaka podawaj z sosem i sałatą.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.