Niezwykle ceniona przez koneserów kuchni włoskiej lasagne ze szpinakiem to idealna propozycja na szybki i sycący lunch.
|
Składniki (Forma 30x20 cm – 6–8 porcji):
- 400 g szpinaku
- 300 g fety
- 400 g mozzarelli
- makaron Lasagne
- 2 puszki Krojonych pomidorów z czosnkiem
- 1 jajko
- 2 łyżki Oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
- sól
- pieprz
- tymianek świeży lub bazylia
- pomidory koktajlowe (garść)
|
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, dodaj oliwę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
2. Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (feta jest słona i sos powinien być wystarczająco słony). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj.
3. Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem.
4. Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut) – wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut.
5. Wyłóż 1/2 sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron.
6. Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi.
7. Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce.
8. Lasagne podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami.
Źródło: www.indexfood.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.