Łosoś to niekwestionowany skarb Norwegii, a przy tym jedna z najbardziej cenionych ryb na świecie. Jego znakiem rozpoznawczym jest wyborny smak oraz delikatny różowy kolor. Podany wraz ze świeżymi, sezonowymi warzywami oraz z ryżem stanowić będzie kompozycję smaków na najwyższym poziomie.
|
Składniki na 2 porcje:
- Biały ryż – 1 opakowanie
- Filet z łososia – 2 szt.
- Cukinia – 1 szt.
- Bakłażan – 1 szt.
- Żółta papryka – 1 szt.
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Gałązki tymianku
- Sól
- Pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. Warzywa pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm, następnie posól je, natrzyj oliwą i posyp posiekanym tymiankiem. Odstaw na około 10-15 minut.
2. Ugotuj ryż.
3. Przyprawionego solą i pieprzem łososia usmaż na oliwie z oliwek.
4. Zamarynowane wcześniej warzywa przesmaż na patelni grillowej tak, aby uzyskać na skórce delikatną, ozdobną krateczkę.
5. Łososia podawaj z ryżem i warzywami. Wszystko udekoruj listkami tymianku.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.