Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości.
|
Składniki:
- 4 porcje łososia
- 1/2 słoiczka pesto bazyliowego
- 1 czerwona papryka
- 250 g zielonych, młodych szparagów
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Dodatki:
- sałata (np. roszponka, rukola)
- sos vinegret
- bagietka lub makaron tagliatelle
|
Sposób przygotowania:
1. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki.
2. Na środku arkusz papierowego układamy 1/4 papryki i 1/4 szparagów, a na warzywach 1 porcję ryby (wcześniej osoloną i popieprzoną). Wierzch każdego kawałka ryby smarujemy odrobiną oliwy z oliwek oraz pesto bazyliowym.
3. Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry.
4. Rybę gotujemy na parze przez 8-12 minut, w zależności od grubości ryby.
5. Ugotowaną rybę podajemy z sałatą z lekkim sosem winegret i np. grzankami bagietki żytniej lub w drugiej wersji z ugotowanym makaronem i pesto.
Źródło: www.indexfood.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.