Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Lubelskie golasy



Pasjonat kulinarny Mikołaj Rey, w każdą środę przedstawia reportaże w Dzień Dobry TVN odkrywając najciekawsze, często zapomniane, przepisy regionalne. Na Lubelszczyźnie zachwyciły go golasy. To tradycyjne danie powstało raczej z konieczności niżeli z wyobraźni szefów kuchni. Gleby w tym regionie są bowiem ubogie, dlatego często w okresie zimowym i wczesną wiosną brakowało liści kapusty, aby zawinąć farsz do gołąbków, a i mąki było za mało na zrobienie ciasta do pierogów. Tak zrodził się pomysł na podawanie samego farszu, stąd też dowcipna nazwa golas.

       Składniki:
  • Kasza gryczana – 1 szklanka
  • Ser biały – 20 dag
  • Ziemniaki – 4 szt.
  • Jajka – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Olej lniany z pierwszego tłoczenia
  • Suszona lub świeża drobno pokrojona mięta
  • Sól
  • Pieprz
 
Sposób przygotowania:

1. Ugotuj kaszę gryczaną i ziemniaki.
 
2. Pokrój cebulę w grubą kostkę i usmaż ją na szklisto, bez koloryzacji, na oleju rzepakowym.
 
3. Ugotowane ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, dodaj kaszę i po raz pierwszy wymieszaj masę.
 
4. Dopraw wszystko solą, pieprzem i miętą.
 
5. Dołóż resztę składników wraz z olejem lnianym do smaku.
 
6. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
 
7. Włóż ją do żaroodpornego półmiska i piecz przez około 40 min. w temperaturze od 175 do 180°C.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000