Lista wyrobów nagrodzonych w konkursie o Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych POLAGRA – FOOD 2013 oraz Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO 2013.
POLAGRA FOOD
1. Kajmak o smaku waniliowym – gotowa masa
Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu, Gostyń
Kajmak jest gotowym do użycia produktem w piekarnictwie i cukiernictwie oraz dedykowany jest dla gospodyń domowych. Innowacyjność polega na tym, że wyeliminowany został czasochłonny proces przygotowania masy kajmakowej – w przypadku gospodyń domowych proces ten trwał ponad 2 godziny. Charakteryzuje się znakomitymi walorami smakowymi oraz jednolitą strukturą. Puszka z zastosowanym otwarciem typu easy open umożliwia szybki i łatwy dostęp do zawartości.
2. SUPERMLEKO UHT wzbogacone w Ca+A+D zawartość tł. 1,5%
Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu, Gostyń
Supermleko 1,5% jest jedynym na polskim rynku mlekiem wzbogaconym w wapń oraz witaminy A i D. Produkt kierowany jest do całej populacji ze szczególnym uwzględnieniem rodzin z dziećmi. 1OOml Supermleka pokrywa 2O% dziennego zapotrzebowania na wapń oraz 15% dziennego zapotrzebowania na witaminy A i D. Po raz pierwszy w segmencie mleka zastosowany został kartonik typu prisma z praktyczną zakrętką
3. Masło wiejskie Ekstra
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole, Koło
Masło wiejskie Ekstra charakteryzuje się jednolitą konsystencją, czystym smakiem i zapachem. W 2OO5 roku otrzymało certyfikat „Najlepsze w Polsce”, a w roku 2OO6 wyróżnienie tytułem „Maślany Hit”. W roku 2OO7 kolskie masło otrzymało Dyplom za wysoką jakość produktu, a w latach 2O1O i 2O12 podczas Targów Mleczarskich „MLEKO-EXPO” została przyznana mu statuetka „Wysoka jakość”. W roku 2O11 masło to otrzymało medal za I miejsce w XV Krajowej Ocenie Maseł i tym samym zyskało prawo do używania znaku towarowego „Chluba mleczarzy”. Gwarancją najwyższej jakości masła Wiejskiego Ekstra z Koła jest posiadanie znaku „Poznaj Dobrą Żywność”.
4. Ser MAZDAMER plastry 150 g
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Wysokie Mazowieckie
Ser MAZDAMER z MLEKOVITY łączy w sobie tradycję dobrego, oryginalnego smaku sera z unikalną recepturą. Charakteryzuje się wyjątkowymi, wyrazistymi walorami smakowo-zapachowymi. Ser MAZDAMER jest skoncentrowanym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, soli mineralnych, witamin i mikroelementów. Oferowany w plastrach w praktycznym opakowaniu z funkcją „otwórz – zamknij” pozwalającym dłużej cieszyć się oryginalnym smakiem i świeżością sera. MAZDAMER z MLEKOVITY jest idealny na kanapki, doskonały jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek czy ozdoba wykwintnej deski serów.
5. Serek śmietankowy „Łaciaty” naturalny
Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie, Grajewo
Serek śmietankowy łaciaty naturalny ma delikatny, śmietankowy smak oraz kremową konsystencję. Doskonale smakuje na świeżej kromce chleba, tostach, krakersach czy paluszkach. Świetnie pasuje do przyrządzania sosów, dipów, ciast i deserów. Nie zawiera żadnych konserwantów, ani sztucznych barwników. Bogaty jest w białka mleka i ma czterokrotnie mniej tłuszczu niż dostępne na rynku tłuszcze do smarowania pieczywa. Dostępny również w wersji z chrzanem oraz czosnkiem. Szczególnie doceniany przez konsumentów dbających o utrzymanie zdrowej zbilansowanej diety.
6. Ser topiony w saszetkach 150g; BLUE CHEESE
LACTIMA sp. z o.o., Morąg
Ser topiony w saszetkach Blue Cheese, to wyjątkowy ser, oryginalny smak nadaje mu dodany ser pleśniowy z przerostem błękitnej pleśni. Wspaniała propozycja dla osób poszukujących kulinarnych uniesień. Ser topiony w saszetkach Blue Cheese, to absolutna nowość na rynku nabiałowym. Oprócz dużej estetyki i innowacyjności samego opakowania szczególnie istotna jest szeroka możliwość zastosowania. Wybornie smakuje z pieczywem, znakomity do urozmaicania potraw, wzbogaca je nadając im wyszukanego smaku i aromatu. Nowe sery LACTIMA są podwójnie doskonałe: to pyszny ser w praktycznym i wygodnym opakowaniu! Poznaj wszystkich członków rodziny serów w saszetkach! Oto Emmentaler, Gouda, Blue Cheese i Z grzybami!
7. Serek wędzony w plastrach
Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana, Środa Wielkopolska
Forma opakowania serka wędzonego w plastrach charakteryzuje się łatwością otwarcia, możliwością wykorzystania części porcji, a następnie ponownego zamknięcia w celu dalszego przechowywania. W technologii opracowanej w ŚSM JANA zastosowano serek produkowany metodą ultrafiltracji, co - z uwagi na pełne wykorzystanie białek mleka (z białkami serwatkowymi włącznie) - podwyższa wartość biologiczną produktu. Elementem zdecydowanie odróżniającym serek wędzony ŚSM JANA od produktów konkurencji jest proces wędzenia oraz konsystencja produktu. Zastosowanie procesu wędzenia naturalnym dymem z drewna pozwoliło na uzyskanie unikalnego smaku. Jako efekt doboru odpowiednich substancji stabilizujących uzyskano strukturę i konsystencję zbliżoną do produktów twarogowych, a nie do żelu, co było jednym z najważniejszych celów do osiągnięcia.
8. SOKOLIKI” szyneczka drobiowa
SOKOŁÓW S.A., Oddział w Sokołowie Podlaskim
Zgłaszający: SOKOŁÓW S.A., Sokołów Podlaski
Sokoliki - szyneczka drobiowa to szynka parzona, niewędzona, wyprodukowana z najwyższej jakości surowca z kurczaka. Wyrób cechuje się wysoką zawartością mięsa 81%. Średnica plastra wynosi około 92 mm. Obecny kształt produktu opracowany został przy udziale prac projektowych połączonych równolegle z badaniami ilościowymi preferencji konsumenckich. Na podstawie badań określony został poziom akceptowalności produktu wśród docelowej grupy odbiorców. Badania obejmowały szereg parametrów, takich jak ocena organoleptyczna, gramatura opakowania, wizualizacja opakowania, jego wymiary itd. Atutem produktu jest niska zawartość tłuszczu (produkt typu „light”), wysoka zawartość pełnowartościowego białka, jak również brak dodanych związków fosforanowych oraz glutaminianu monosodowego.
9. Pasztet z boczkiem
SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie
Zgłaszający: SOKOŁÓW S.A., Sokołów Podlaski
Tradycyjnie pieczony pasztet wieprzowo-drobiowy, którego recepturę oparto na wyselekcjonowanych jakościowo składnikach mięsnych, poddanych odpowiedniej obróbce termicznej gwarantującej zachowanie pełnych walorów smakowych. Spełniając oczekiwania konsumentów surowce mięsne wzbogacono dodatkiem aromatycznego, zapieczonego, wędzonego boczku wieprzowego z dodatkiem przypraw, który tworzy na powierzchni pasztetu charakterystyczną smaczną posypkę. Dzięki znakomitej jakości i swoim walorom smakowym decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi produkt otrzymał znak POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ
10. Orliki serowe
SOKOŁÓW S.A. Oddział w Kole
Zgłaszający: SOKOŁÓW S.A. Sokołów Podlaski
ORLIKI to pyszne przekąski w postaci cieniutkich kabanosów o wysokiej zawartości mięsa. Pakowane są w niewielkie 65 gramowe porcje. Można je zabrać na wycieczkę, na boisko, do szkoły, gdyż nie wymagają chłodzenia. Z powodzeniem zastąpią słodycze i chipsy, zawierają pełnowartościowe białko bogate w witaminę B 12 i żelazo hemowe.
11. Kiełbaski z szynki
SOKOŁÓW S.A. Oddział w Robakowie, Robakowo
Zgłaszający: SOKOŁÓW S.A. Sokołów Podlaski
Kiełbaski z szynki to wysokiej jakości produkt o zawartości mięsa wieprzowego z szynki aż 93%, stworzony z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Kiełbaski te nie posiadają osłonek, dzięki czemu można z nich łatwo i szybko przygotować smaczny posiłek. Znakomicie nadają się jako przekąska na zimno i na ciepło. Poza tym odznaczają się wyjątkową delikatnością i kruchością. Kiełbaski z szynki proponowane są klientom w dwóch formach pakowania VAC 25O g i MAP ok. 1 kg. Eleganckie opakowania dopasowane do specyfiki produktu i wymagań konsumentów przyciągają uwagę.
12. Metka MISTRZA Andrzeja
Zakłady Mięsne „BYSTRY” sp. z o.o., sp. kom., Swarzędz
W naszej bogatej ofercie wyrobów kolejną grupą produktów oferowanych na rynku są wędliny „MISTRZA ANDRZEJA” m.in. kiełbasa drobno rozdrobniona surowa - METKA MISTRZA ANDRZEJA. Tajemnica sukcesu leży w umiejętnościach pracowników, nowoczesnej technologii, możliwościach sprzętu produkcyjnego, ale przede wszystkim w najwyższej jakości przerabianego surowca. Czym byłby kawałek świeżego pieczywa bez cudownie smarownej METKI MISTRZA ANDRZEJA. Wyjątkowy surowiec wieprzowo-wołowy z własnej hodowli, kompozycja naturalnych przypraw firmy „LAY GEWUERZE” oraz nasza receptura.
13. Kiełbasa polska dojrzewająca
„Niewieścin” sp. z o.o., Niewieścin
Wędzonka surowa, wędzona długodojrzewająca. Otrzymana w 1OO% z mięsa wieprzowego z dodatkiem soli peklowej i naturalnych przypraw. Wyjątkowy smak i barwa produktu bierze się z długiego wędzenia zimnym dymem wędzarniczym, a także dojrzewaniu w ściśle kontrolowanych warunkach klimatycznych (temperatura, wilgotność). Jest to produkt niskowydajny gdzie z 166 g mięsa wieprzowego otrzymujemy 1OO g gotowego wyrobu. Dzięki technologii produkt ten ma długą przydatność do spożycia. Receptura tej kiełbasy powstała na bazie rodzinnych doświadczeń i przepisów. Natomiast w zakładzie zostało to uściślone dokładną recepturą i technologią produkcji.
14. Kiełbasa krakowska sucha
Zakład Mięsny LENARCIK Sławomir Lenarcik, Gotardy
Kiełbasa krakowska sucha wypracowała już sobie miano renomowanego standardu w naszej świadomości. Gości na naszych stołach od dawna, wpisując się w polską tradycję kulinarną. Niewątpliwie wpływ na jej sukces ma długi proces suszenia, zastosowanie naturalnych ziół i przypraw; oraz wybór najlepszych mięs. Nie bez znaczenia pozostaje wędzenie olchowym dymem nadające tej kiełbasie wspaniały zapach. Idealna krakowska sucha powinna wyróżniać się kruchością, delikatnością oraz wyraźnym i charakterystycznym aromatem, a nasza taka właśnie jest.
15. Schab WAWELSKA TRADYCJA
LUKULLUS sp. z o.o. sp. kom. Michałów
Zgłaszający: Biuro Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, Warszawa
Schab Wawelska Tradycja – znakomity schab wieprzowy z delikatną okrywą tłuszczową, wyselekcjonowany z wysokiej jakości mięsa, marynowany ok. 1O dni w naturalnej solance. Wyrób parzony, pieczony w wysokiej temperaturze na kolor złocisto-brązowy, wyróżniający się doskonałą kruchością i wyjątkowym smakiem staropolskiej pieczeni, niezwykle soczysty. Produkt bezglutenowy, zawierający tylko naturalne składniki. Polecany dla wszystkich smakoszy prawdziwej sztuki masarskiej.
16. Ser sałatkowy FESTINA z mleka krowiego
AGRO -DANMIS Gramowscy sp.j., Bukowiec
Festina jest to ser sałatkowy dojrzewający o charakterystycznej gładkiej strukturze i słono - śmietankowym smaku. Metoda ultrafiltracji stanowi innowacyjną metodę produkcji sera, w której mleko ulega zagęszczeniu w sposób pozwalający zachować wszystkie cenne składniki odżywcze użytego do produkcji mleka. Gwarantuje to na zachowanie dobrego smaku i zapachu sera nawet do 7 dni po otwarciu. Nasz zakład jako jedyny w Polsce stosuje taką metodę. Ser Festina to idealny dodatek do sałatek.
17. Kiełbasa polska pieczona
Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek” sp. z o.o., sp. k., Zbąszynek
Kiełbasa polska pieczona to produkt o bardzo wysokiej zawartości mięsa, wyrób typowo domowy, pieczony. Proces produkcyjny zapewnia wyższy termin przydatności do konsumpcji. Doskonale nadaje się do dalekich podróży, ale również pozwala; na eleganckie przyozdobienie stołu. Pokrojona w plastry czy też podana w formie krążków będzie równie smaczna. Od ponad 5 lat na rynku. Wyprodukowana w rodzinnym przedsiębiorstwie Grzegorz Zyguła i Synowie.
18. Serek w posypce z pieprzem 180 g
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie, Czarnków
To delikatnie kremowy ser wytwarzany na bazie składników najwyższej jakości z mleka pasteryzowanego. Jest źródłem witamin i składników mineralnych. Charakteryzuje się gładką konsystencją o subtelnym smaku pieprzu. Połączenie aromatycznego pieprzu i delikatnej konsystencji serka stanowi ucztę dla podniebienia. Jest nie tylko źródłem naturalnego zdrowia ale także niepowtarzalnego smaku oraz tworzy odpowiednią kompozycję smakową nadającą charakter każdej kanapce. Świetnie pasuje do sałatek oraz jako składnik farszu. Zaletą stosowania pieprzu w serku są jego właściwości zdrowotne. Pieprz poprawia aromat potraw, wpływa korzystnie na układ trawienny. Dostępny również w dwóch innych wersjach
smakowych: z ziołami i z gros.
19. Golonka pieczona
Zakłady Mięsne „PEKPOL OSTROŁĘKA” S.A., Ostrołęka
Przygotowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego& i naturalnych przypraw. 1OOg produktu wyprodukowano ze 1O2g golonki. Golonka zapakowana jest w folię do stosowania w mikrofali i estetyczne kartonowe opakowanie o gramaturze około 3OOg. Wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jako dodatek do chleba, jak i na ciepło w wersji obiadowej. Aby przyrządzić smaczny, ciepły posiłek wystarczy podgrzać w piekarniku, na grillu czy w mikrofalówce. Golonka idealnie się komponuje z pajdą chleba, pieczonymi ziemniakami
20. Kiełbasa podwawelska oryginalna
Zakłady Mięsne „PEKPOL OSTROŁĘKA” S.A., Ostrołęka
Wyprodukowana na tradycyjnej recepturze z najwyższej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem; naturalnych przypraw. Dzięki starannemu procesowi wytwarzania zachowuje przez długi czas świeżość i naturalny aromat pozwalając długo cieszyć się dobrym smakiem. Jest to produkt wyrabiany od czasów powstania zakładów, a więc od prawie 4O lat. Kiełbasa podwawelska& oryginalna nadaje się idealnie do spożywania w różnych formach: na ciepło, na zimno, jako przekąska, dodatek do sałatek i ciepłych dań.
21. Półgęsek wędzony parzony
Kutnowskie Zakłady Drobiarskie „EXDROB” S.A. Kutno
Półgęsek produkowany jest na bazie jednego z najcenniejszych gatunków drobiu wodnego, czyli gęsi owsianej. Półgęsek był; w kuchni staropolskiej bardzo popularną przekąską. Nazwa wskazuje na swojego rodzaju tradycyjność wyrobu, który charakteryzuje sięnaturalnym,& anatomicznym kształtem pojedynczego fileta z piersi gęsi ze skórą i podskórną warstwą tłuszczu. Charakter produktu podkreślony został przez zastosowanie dodatków, które nadały mięsu odpowiednią soczystość i konsystencję oraz podkreśliły charakterystyczny smak gęsiny
22. CHAMPION - cytrynka
Miko-Plus sp. z o.o.(własność firmy LEVANT Kasem Bahloul), Jarogniewice
Zgłaszający P.H.W. LEVANT Kasem Bahloul, Poznań
Champion® cytrynka jest produktem, w którego skład wchodzi 1OO% sok z cytryny pochodzący z nasłonecznionych ogrodów cytrusowych Bliskiego Wschodu. Idealny dodatek do herbaty, sosów i zup. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Wysoką jakość produktu potwierdzają certyfikaty norm International FoodStandard oraz system jakości HACCP. Cytrynka jest jednym z pięciu dodatków do napojów w opakowaniach jednoporcjowych. Pozostałe to: Śmietanka 1O% UHT, Mleczko 2% UHT, Soja (substytut mleka) oraz Limonka 1OO% sok.
23. Kiełbasa drobiowa ze spichlerza
SuperDrob S.A. Zakłady Drobiarsko-Mięsne, Karczew
Przepyszna kiełbasa średnio-rozdrobniona, wędzona, parzona, pieczona. Jest to wyrób z najwyższej jakości mięs drobiowych bez dodatku wieprzowiny i tłuszczu wieprzowego formowany w nieduży, pojedynczy wianek w jelitach naturalnych. Konsystencja batonów jest ścisła, a osłonka lekko pomarszczona, co sprawia że kiełbasa ta wygląda jak najlepszy wyrób tradycyjny. Masa pojedynczego batonu wynosi około 25Og. Na przekroju wyrobu dominuje barwa mięsa od różowej do ciemnoróżowej. Istotą klasy tego wyrobu jest jego wyborny, pełny smak wynikający z właściwości użytych mięs drobiowych oraz z wędzenia i pieczenia typowy dla kiełbasy drobiowej a zarazem podkreślający jego niepowtarzalność. W smaku odnajdziemy także lekko wyczuwalną nutę soli oraz delikatny posmak przypraw. Naturalnie Dobre® to wędliny, kiełbasy i wyroby garmażeryjne z doskonałej jakości mięs drobiowych i wieprzowych.
24. Hamburger o smaku bekonu w marynacie pieprzowej
HAMBURGER PINI sp. z o.o., Kutno
Kotlet z wyselekcjonowanego boczku wieprzowego pochodzącego z półtusz klas S i E przyprawiony naturalnymi dodatkami. Formowany w kształcie owalu pokryty marynatą pieprzową. Pakowany po dwie sztuki o wadze 125 g każdy. Doskonale nadaje się na grilla i do smażenia.
25. Sznycel ze schabu
HAMBURGER PINI sp. z o.o., Kutno
Surowiec na sznycel otrzymujemy ze schabu bez kości z półtusz klasy S i E. Mięso przechodzi proces tenderyzacji co sprawia, że sznycel po upieczeniu nabiera kruchości. Plastry schabu poddaje się mokremu i suchemu panierowaniu. Waga 1 plastra 125 g. Sznycel pieczemy w nagrzanym do 18OoC piekarniku przez 15-2O minut.
26. Polędwiczka wieprzowa z główką
PINI Polonia sp. z o.o., Kutno
Polędwiczka wieprzowa jest uważana za najlepszą część tuszy wieprzowej o szerokim zastosowaniu. Polędwiczka ma soczysty, kruchy i delikatny smak, który zawdzięcza swojej delikatnej strukturze mięśniowej. Jest to niezwykle delikatny i elastyczny mięsień. Ma zastosowanie w przygotowywaniu najbardziej wykwintnych dań. Bardzo dobrze komponuje się z przyprawami. Mięso jest soczyste i kruche, o niskiej zawartości tłuszczu, jest źródłem pełnowartościowego białka.
27. Schab bez kości polski
PINI POLONIA sp. z o.o., Kutno
Schab stanowi najpopularniejsze danie na polskich stołach. Jest to najszlachetniejszy i najdłuższy mięsień tuszy wieprzowej. Tkanka mięśniowa jest jędrna i jednolita. Mięso jest bardzo soczyste i delikatne. To źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego i wit. z grupy B. Ma zachowane odpowiednie proporcje mięsa i tłuszczu co wpływa pozytywnie na jego walory smakowe. Schab b/k w tradycyjnej obróbce tzw. polskiej cechuje się dużą delikatnością smaku, jest lekko słodki i soczysty o łagodnym i charakterystycznym mięsnym zapachu oraz posiada jasnoróżowy kolor.
28. FreshMax® samoprzylepne plastry
Multisorb Technologies, USA
Produkty spożywcze narażone na działanie tlenu doznają degradacji koloru i wzrostu rozwoju bakterii tlenowych, co prowadzi do pojawienia się niepożądanego smaku. Samo -przylepne absorbery tlenu FreshMax® firmy Multisorb Technologies to wygodne rozwiązanie do degradacji tlenu w szczelnie zamkniętych opakowaniach żywności. Absorber bezpiecznie przylega wewnątrz opakowania, więc nie przenika się z produktem. Absorbery tlenu FreshMax® zachowują kolor i smak produktu, wydłużają termin przydatności i usprawniają zrównoważony rozwój. Komora tradycyjnego wędzenia.
POLAGRA GASTRO
1. masterBAR
Komat Mieczysław Kozłowski, Romanowo Dolne
MasterBAR firmy Komat to wyjątkowa oferta kompleksowej zabudowy linii barowej. Niezliczone możliwości komponowania ze sobą modułów pozwalają na realizację nawet najbardziej śmiałych wizji architektów i projektantów, a opracowane na bazie 2O-letniego doświadczenia rozwiązania są gwarancją najwyższej jakości i funkcjonalności. System masterBAR pozwala nie tylko optymalnie wykorzystać przestrzeń w lokalu przeznaczoną na linię barową, ale również zapewnia niezwykle atrakcyjny i nowoczesny wygląd.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.