W branży gastronomicznej coraz popularniejszy staje się trend eko. Objął on nie tylko zawartość talerzy, ale również naczynia, w których serwowane są dania. W ten nurt doskonale wpisuje się firma PAPSTAR z systematycznie rozwijającą się linią produktów PAPSTAR pure z trzciny cukrowej.
Produkty z tej linii wykonane są z tzw. bagassy, czyli esencji otrzymywanej z wyciskania trzciny cukrowej. Bagassa to produkt uboczny powstający przy produkcji cukru. Po oczyszczeniu i odpowiedniej obróbce uzyskana masa zostaje przetworzona na produkty. Warto dodać, że trzcina cukrowa to surowiec odnawialny w krótkim czasie z uwagi na szybki proces wzrostu, wystarczy rok w porównaniu do 12 lat dla pozyskania surowca z drewna. Ważną – z punktu widzenia dbałości o środowisko – cechą produktów PAPSTAR pure z trzciny cukrowej jest także ich kompostowalność i biodegradowalność.
W skład asortymentu PAPSTAR pure z trzciny cukrowej wchodzą kubki, miski, zamykane pojemniki na żywność oraz okrągłe i kwadratowe talerze. Te ostatnie otrzymały wyróżnienie w konkursie na najlepszy produkt na ubiegłorocznych targach gastronomicznych EuroGastro. Co więcej, poszczególne produkty i cała linia projektowane są tak, aby zaspokoić zróżnicowane oczekiwania klientów.
Jakość i ideę akcesoriów do Fingerfood marki PAPSTAR pure doceniło jury podczas 20. Międzynarodowych Targów EuroGastro 2016. W kategorii Sprzęt i akcesoria dla cateringu PAPSTAR nie miał sobie równych i zdobył główną nagrodę podczas wieczornej gali zwycięzców.
Asortyment z trzciny cukrowej to tylko fragment szerokiej oferty linii PAPSTAR pure. Należą do niej również pojemniki i naczynia wykonane z kartonu ze świeżych włókien, drewniane sztućce czy bibułowe serwetki. Wykorzystywane tworzywa są ekologiczne, ponieważ firma stawia na ochronę środowiska oraz zrównoważony rozwój.
Markę PAPSTAR i jej dbałość o środowisko wyróżnia również kolekcja serwetek ROYAL Collection oraz biodegradowalne i kompostowalne obrusy ROYAL Collection Plus wykonane z mieszanki bibuły, pulpy i wiskozy z powłoką PLA.
PAPSTAR to firma z wieloletnią historią i tradycjami, działająca na terenie całej Europy. Za główny cel stawia sobie realizację potrzeb klientów i zrozumienie zmieniającego się rynku. Ze swoimi produktami dociera zarówno do profesjonalistów branży HoReCa, jak i detalistów. PAPSTAR to firma stosująca holistyczne podejście do biznesu. Oznacza to również, że przyjmuje odpowiedzialność za środowisko naturalne, w którym funkcjonujemy. Odpowiedzią na ekologiczne trendy jest m.in. linia produktów PAPSTAR pure.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.