Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Paweł Spodzieja - finalista KPP 2017!


Doświadczenie zdobywał m.in. pod okiem szefa Piotra Straszewskiego oraz Dominika Brodziaka.

Paweł Spodzieja o sobie:

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2005 roku gdy ukończyłem szkolę i otrzymałem tytuł technika. Od tego momentu kuchnia stała się moim drugim domem, doświadczenie szlifowałem pod okiem kilku szefów miedzy innymi szefa Piotra Straszewskiego, później trafiłem pod skrzydła szefa Dominika Brodziaka.
 

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej była zmiana pracy i chęć rozwoju. Trafiłem do hotelu HP Park, gdzie szefem kuchni jest Dominik Brodziak, który wziął mnie pod swoje skrzydła, pokazał kuchnię w nowej, nieznanej mi przedtem odsłonie i zainspirował do dążenia do perfekcji, za co serdecznie mu dziękuję.

Inspirację do gotowania czerpię z internetu, bo to w tych czasach skarbnica wiedzy, różnych książek, podpatrywaniu najlepszych, miedzy innymi mojego szefa, oraz żony, która ciągle mnie motywuje i wspiera za co jej dziękuję.

Budowanie dania zaczynam od zapoznania się z składnikami. Później układam sobie wszystko w głowie, wyobrażam sobie jak powinno wyglądać na talerzu oraz smakować i próbuję przelać to na talerz. Inspiracją są dla mnie książki oraz szefowie kuchni, bądź kucharze, którzy są chętni podzielić się wiedzą oraz doświadczeniem.

W pracy motywuje mnie chęć rozwoju, pokazania się z jak najlepszej strony oraz goście zadowoleni i wracający ponownie do restauracji.

Najbardziej lubię przyrządzać w domu zrazy z modrą kapustą i pyzami, choć w pracy coraz częściej zaczynam bawić się deserami.

Moje popisowe danie to… każde danie musi być popisowym i smakować jak u babci w domu -  tak zawsze powtarza mój szef .

Nie wyobrażam sobie kuchni bez zgranego zespołu, zaufania oraz szefa, który jest skarbnicą wiedzy i chce ja przekazywać.

Chciałbym poznać Paula Bocuse oraz Yannick Alleno, porozmawiać i popracować  z tymi szefami choć 3 dni :)

Nie lubię smaku kwaśnego, choć w pracy trzeba próbować każdego smaku i każdej rzeczy.

Mój największy sukces zawodowy to wygranie nominacji oraz start w Kulinarnym Pucharze Polski.

Za 5 lat chciałbym zostać szefem kuchni (jak większość kucharzy marzy o tym) i przekazywać młodym kucharzom wiedzę, którą zdobyłem od innych szefów, przedstawiać siebie na talerzu.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie muzyka, pełna sala gości, choć jest tabaka oraz spełnianie swojego hobby, jakim jest wędkarstwo.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym… myślę, że byłaby to Tajlandia. Ciekawią mnie bardzo tamte rejony oraz ich kuchnia, różnorodność smaków.  Zaciekawiła mnie bardzo kuchnia azjatycka.

W dniach 26-27 września będę jednym ze szczęśliwców, którzy mają zaszczyt uczestniczyć w Kulinarnym Pucharze Polski.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z kolegą z pracy Marcinem Owsiannym, co prawda będzie to jego pierwszy start w konkursie, ale chłopak da radę :)

Paweł Spodzieja zdobył nominację do KPP 2017 wygrywając 14 edycję Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000