Składniki :
- perliczka filet ze skórą
- pszenica
- esencjonalny wywar drobiowy
- ziemniaki truflowe
- cebula
- migdały
- rozmaryn
- szałwia
- nasturcja seler naciowy listki
- płatki chryzantemy
- masło
- sólpieprz.
Wykonanie:
Filet z perliczki umieszczamy w solance 4% na około godzinę, osuszamy ręcznikiem papierowym i z odrobiną masła, listki szałwii umieszczamy między filetem, a skórą.
Cebule przesmażamy na maśle z rozmarynem, dodajemy migdały następnie zalewamy drobiowym wywarem i gotujemy około 25 minut., miksujemy na gładkie puree doprawiamy solą i pieprzem.
Pszenicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie następnie gotujemy w drobiowym wywarze. Ziemniaka truflowego gotujemy w skórce i po ugotowaniu obieramy. Perliczkę grillujemy na ruszcie przy palenisku w grillo-wędzarni typu smoker – przez 5 minut (temp. ok. 200˚C). Po zrumienieniu i ścięciu białka filety przekładamy na kilka minut do komina wędzarni.
Grillowaną perliczkę serwujemy na pszenicy z ziemniakiem i migdałowym puree. Danie dekorujemy ziołami i płatkami chryzantemy.
Polecamy wykorzystanie profesjonalych Grillo – Wędzarni SMOKER które służą do obróbki termicznej różnymi metodami np.: poprzez wędzenie, pieczenie, gotowanie, grillowanie (obróbka termiczna w wysokiej temperaturze, krótko), bbq (obróbka termiczna w niskiej temperaturze pod przykryciem, długo).
Niewątpliwą atrakcją tych urządzeń jest możliwość wędzenia. Wędzić można metodą na zimno, ciepło, gorąco, gorąco z podpiekaniem, itp. Proponujemy dwa urządzenia:
Więcej informacji na www.smoker.com.pl