Sposób przygotowania:
1. Przygotuj farsz do kaczki: jabłko, pomarańcz oraz cebulę. Składniki pokrój w kostkę, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek.
2. Oczyść i opłucz kaczkę.
3. Przyprawę do kurczaka Knorr wymieszaj z majerankiem i łyżką miodu. Posmaruj nią wewnętrzną stronę kaczki.
4. Przygotowanie sosu: podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do niej rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej winem. Gotuj, aż wino odparuje, następnie dolej 200 ml ciepłej wody i esencję do sosu. Dodaj miód i żurawinę. Pozostaw na ogniu 5 minut.
5. Kaczkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 90 minut.
6. Po upieczeniu kaczkę wyluzuj z kości, wyporcjuj i ułóż na półmisku. Podawaj z przygotowanym sosem.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.