Schab! Niemal pewne, że dziadkowie z uznaniem spojrzą na takie kulinarne dzieło. W dniu ich święta z pewnością zasmakuje im pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym. Na Twojej głowie będzie tylko przypilnowanie odpowiedniej długości pieczenia i temperatury. O smak mięsa zadba Przyprawa do mięs Knorr. Schab będzie doskonale przyprawiony, lekko przyrumieniony. A jeśli przyrządzisz jeszcze sos, to będzie prawdziwe kulinarne arcydzieło!
|
Składniki:
- schab środkowy bez kości - 1.5 kg
- śliwki suszone bez pestek - 300 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- olej roślinny - 4 łyżki
- musztarda sarepska - 3 łyżki
- majeranek suszony - 65 g
- olej - 50 ml
- cebula szalotka, mała - 1 szt.
- śmietana 18 % - 2 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości po środku mięsa zrób około 2 cm nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.
2. Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab, dzięki czemu będzie bardzo aromatyczny. Pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.
3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
5. Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczeni mięsa. Dodaj Esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.
Źródło: Knorr
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.