Sekret tradycyjnej, włoskiej pizzy tkwi w prostocie. Cienkie ciasto, aromatyczny sos oraz rukola i mozzarella wystarczą, aby przygotować przepyszną i szybką pizzę rodem ze słonecznej Italii.
|
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
- 300g mąki do ciasta na pizzę
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 duża kulka sera typu mozzarella
- 100g rukoli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
2. Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
4. Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.
Źródło: www.indexfood.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.