|
Składniki na 6 porcji:
- Polędwica wołowa – 700 g
- Ocet balsamiczny – 200 ml
- Woda – 150 ml
- Mąka
- Oliwa z oliwek – 8 łyżek
- Masło – 4 łyżki
- Szparagi lub Rukola
- Młode ziemniaki – 1 kg
- Świeży tymianek
- Sól
- Pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. Polędwice dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące, a następnie pokrój w plastry.
2. Mieso usmaż na rozgrzanej oliwie po czym dolej do niego wody, octu i duś ok. 10-15 minut. Na koniec dodaj masło.
3. Obgotuj ziemniaki (5-6 minut). Przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, posyp tymiankiem i solą. Zapiecz do momentu, aż będą miękkie w temperaturze 200°C.
4. Mięso podaj z sosem, ziemniakami i szparagami bądź rukolą.