|
Składniki na 2 porcje:
- Biały ryż – 1 torebka
- Polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
- Śmietana – 200 ml
- Ser gorgonzola – 100 g
- Czerwony pieprz
- Rozmaryn – 3 gałązki
- Czosnek – 3 ząbki
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. Natrzyj polędwiczki wieprzowe solą i pieprzem. Następnie zalej je oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn i czosnek. Wszystko marynuj przez 2 godziny.
2. Ugotuj ryż.
3. Sos: Do garnka wlej śmietanę, dorzuć kawałki sera gorgonzola i gotuj do momentu uzyskania gęstej masy.
4. Zamarynowane polędwiczki smaż przez około 10 minut.
5. Ułóż na talerzu pokrojone w kawałki mięso i ryż. Potrawę udekoruj sosem z gorgonzoli, gałązkami rozmarynu i czerwonym pieprzem.