Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Polędwiczki z dzika aromatyzowane rozmarynem i jałowcem podane na sosie rydzowym z dodatkiem placuszków cukiniowo-szafranowych

Składniki (na 6 porcji):

    Sos rydzowy
  • Rydze mrożone 0,35 kg
  • Śmietana 30% 0,25 l
  • Cebula 0,04 kg
  • Mleko, masło
  • Sól, pieprz biały, cukier
  • Sok cytrynowy
    Polędwiczki
  • Polędwiczki z dzika 0,8 kg
  • Wino wytrawne 0,1 l
  • Oliwa z oliwek 0,1 l
  • Tymianek świeży
  • Czosnek, rozmaryn świeży
  • Jałowiec
  • Sól, pieprz
    Placuszki
  • Ziemniaki 0,4 kg
  • Cukinia 0,4 kg
  • Cebula 0,12 kg
  • Jaja 4 szt.
  • Mąka ziemniaczana 0,05 kg
  • Mąka pszenna 0,2 kg
  • Szafran, sól, pieprz
  • Cukier
    Dodatki
  • Sos balsamico
  • Marchewka
  • Pomidorki koktajlowe
  • Świeży tymianek
  • Świeży rozmaryn
  • Spiralka z ciasta francuskiego


Sposób przyrządzenia:

Polędwiczki: Polędwiczki umyć i usunąć błony. W pojemniku zmieszać wszystkie składniki, poza solą. Włożyć polędwiczki do marynaty na kilkanaście godzin. Wyjąć z marynaty, oczyścić, krótko obsmażyć, posolić i upiec w piekarniku.

Sos rydzowy: Obrać cebule, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, wrzucić rydze i przesmażyć, wlać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku. Ewentualnie dodać mleko lub masło w zależności od gęstości.

Placki: Obrać i zetrzeć ziemniaki i cukinię. Lekko odcisnąć, dodać jaja, pokrojoną cebulę, mąkę, doprawić i wyrobić. Smażyć na średnio nagrzanej patelni.

Dodatki: Marchewkę ugotować, pomidorki zgrillować i przyprawić. Udekorować sosem balsamico i spiralką z ciasta francuskiego.



Najsmaczniejsze danie konkursu kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś, przygotowali: Arkadiusz Wilamowski i Maciej Siąkowski z Zespołu szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzi







Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000