Składniki (na 6 porcji):
Sos rydzowy
- Rydze mrożone 0,35 kg
- Śmietana 30% 0,25 l
- Cebula 0,04 kg
- Mleko, masło
- Sól, pieprz biały, cukier
- Sok cytrynowy
Polędwiczki
- Polędwiczki z dzika 0,8 kg
- Wino wytrawne 0,1 l
- Oliwa z oliwek 0,1 l
- Tymianek świeży
- Czosnek, rozmaryn świeży
- Jałowiec
- Sól, pieprz
|
Placuszki
- Ziemniaki 0,4 kg
- Cukinia 0,4 kg
- Cebula 0,12 kg
- Jaja 4 szt.
- Mąka ziemniaczana 0,05 kg
- Mąka pszenna 0,2 kg
- Szafran, sól, pieprz
- Cukier
Dodatki
- Sos balsamico
- Marchewka
- Pomidorki koktajlowe
- Świeży tymianek
- Świeży rozmaryn
- Spiralka z ciasta francuskiego
|
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki: Polędwiczki umyć i usunąć błony. W pojemniku zmieszać wszystkie składniki, poza solą. Włożyć polędwiczki do marynaty na kilkanaście godzin. Wyjąć z marynaty, oczyścić, krótko obsmażyć, posolić i upiec w piekarniku.
Sos rydzowy: Obrać cebule, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, wrzucić rydze i przesmażyć, wlać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku. Ewentualnie dodać mleko lub masło w zależności od gęstości.
Placki: Obrać i zetrzeć ziemniaki i cukinię. Lekko odcisnąć, dodać jaja, pokrojoną cebulę, mąkę, doprawić i wyrobić. Smażyć na średnio nagrzanej patelni.
Dodatki: Marchewkę ugotować, pomidorki zgrillować i przyprawić. Udekorować sosem balsamico i spiralką z ciasta francuskiego.
Najsmaczniejsze danie konkursu kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś, przygotowali: Arkadiusz Wilamowski i Maciej Siąkowski z Zespołu szkół Ponadgimnazjalnych w Łodzi
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|