|
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
- 1/2 op. Karczochów krojonych
- 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść bazylii
- Oliwa z oliwek
- Glassa Gastronomica
- 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
- sól
- pieprz
- pieprz czerwony w ziarnkach
|
Wykonanie:
1. Pstrąga umyj. Posól.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidorki przekrój na połowy.
4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.
5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut.
8. Posiekaj bazylię.
9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.
Źródło: www.indexfood.pl