Pyszny i niskokaloryczny bakłażan znany jest pod kilkoma nazwami: oberżyna, bakman, psianka podłużna, a także jako gruszka miłosna. Skąd się to wzięło? To zapewne zasługa kształtu oraz faktu, że bywa uważany za afrodyzjak. Jest charakterystycznym składnikiem dań kuchni hinduskiej, afrykańskiej i śródziemnomorskiej.
Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. Sam nie posiada zdecydowanego smaku, więc trzeba mu znaleźć bardziej wyraziste towarzystwo, np. papryki, czosnku czy ziół. Kupując go, unikajmy większych okazów, bo te zazwyczaj są bardziej gorzkawe. Zwróćmy uwagę na twardość i jędrność oraz brak przebarwień i wgnieceń. Warzywo należy zawsze umyć pod wodą, ale nie obierać ze skóry, tylko pozbyć się gniazda nasiennego. Przed obróbką termiczną zawsze można oprószyć go solą i odstawić na dłuższą chwilę, żeby puścił soki, tracąc jak najwięcej gorzkawego smaku. Aby pozbyć się soli wskazane jest wypłukanie go wodą – zaleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Jednym z popularniejszych sposobów na przygotowanie omawianego warzywa jest jego grillowanie. Zawsze jednak trzeba pamiętać o stosowaniu niedużej ilości tłuszczu, bo bakłażan wchłonie go niczym gąbka. Dlatego przed położeniem warzywa na ogniu lepiej jest posmarować plastry niewielką ilością oliwy, a nie wlewać ją bezpośrednio na patelnię.
Grillowany bakłażan z czosnkiem
|
Składniki:
- Bakłażan – 2 szt.
- Naturalna przyprawa do kurczaka pikantna Knorr
- Oliwa – 6 łyżek
- Czosnek – 4 ząbki
- Sól
|
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone w pkastry bakłażany posyp solą i odstaw na 20 minut. Następnie, aby pozbyć się nadmiaru wody, przyciśnij je talerzykiem lub deską.
2. Osusz warzywo za pomocą ręcznika papierowego. Skrop oliwą i posyp Naturalną pikantną Przyprawą do kurczaka Knorr, dodaj też do niego posiekany czosnek.
3. Plastry usmaż na dobrze rozgrzanym grillu, do momentu, aż uzyskają rumiany kolor.
4. Danie podawaj z sosem jogurtowym lub serowym.
W serowym towarzystwie
Bakłażan najczęściej komponowany jest z czosnkiem, ziołami i serem. Francuzi chętnie zestawiają go z licznymi odmianami swoich tradycyjnych serów takich jak powszechnie znany camembert i cieszący się mniejszą popularnością, ale znakomicie sprawdzający się beaufort. Grecy natomiast łączą go z fetą.
Marynowany bakłażan
|
Składniki:
- Bakłażan – 2 szt.
- Sos sałatkowy grecki Knorr
- Papryka – 3 szt (zielona, czerwona i żółta)
- Twarożek – 200 g
- Migdały – 200 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Ostra papryka – 1 łyżka
- Sok z cytryny
- Mięta – kilka listków
- Oliwa z oliwek
- Pieprz
|
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone w podłużne plastry bakłażany posól i przyciśnij ciężkim naczyniem. Tak aby straciły nadmiar wody.
2. Odsącz je używając do tego papierowego ręcznika i obsmaż na patelni.
3. Włóż migdały do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 8 minut, aby zyskały rumiany kolor. Kiedy wystygną, rozgnieć je w moździerzu lub zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę.
4. Pokrój paprykę w drobną kostkę, posiekaj liście mięty i przeciśnij czosnek przez praskę. Wszystko dodaj do migdałów wraz z twarożkiem.
5. Dokładnie wymieszaj powyższe składniki. Dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę nałóż na plastry bakłażana i zwiń w rulony.
6. Aby przygotować doskonały dressing, przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zalej nim bakłażany, skrop oliwą i odstaw na co najmniej godzinę przed podaniem.
Bakłażany po prowansalsku
|
Składniki:
- Bakłażan – 2 szt.
- Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr – 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Bazylia – 1 łyżka
- Ser camembert – 200 g
- Ser Beaufort – 100 g
- Pieprz
- Oliwa – 4 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone w podłużne plastry bakłażany posól i posyp przyprawą Knorr, a następnie odstaw na godzinę.
2. Odsącz je za pomocą ręcznika papierowego z nadmiaru wody i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
3. Tak przygotowane posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami – na przemian z pokrojonym w plastry serem camembert.
4. Po ułożeniu ostatniej warstwy bakłażanów, posyp wszystko pokruszonym serem beaufort i skrop oliwą.
5. Danie piecz w piekarniku w temperaturze 170 °C przez 25 minut.
Bakłażanowa zapiekanka z fetą
|
Składniki:
- Bakłażan – 600 g
- Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr – 3 łyżki
- Śmietana 18% – 1 szklanka
- Oliwki – 200 g
- Ser feta – 1 opakowanie
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Ketchup Hellmann’s Łagodny – 3 łyżki
- Jajka – 2 szt.
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Bułka tarta – 2 łyżki
- Gałka muszkatołowa
|
Sposób przygotowania:
1. Pokrojonego w podłużne plastry bakłażana posól i posyp Przyprawą uniwersalną Delikat Knorr, dzięki czemu będzie wyrazisty w smaku. Odstaw na 15 minut. Następnie osusz ręcznikiem papierowym.
2. Posiekaj pietruszkę, a oliwki pokrój na połówki.
3. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Następnie wyłóż je plastrami bakłażana, a na nich ułóż oliwki.
4. Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym.
5. Wierzch zapiekanki posyp natką pietruszki. Później rozsmaruj równomiernie ketchup na powierzchni i pokryj pokruszonym serem fetą.
6. Włóż danie do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 °C.
Źródło: www.knorr.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.