Oto przepis na wyśmienity, a jednocześnie lekki tort czekoladowo-wiśniowy. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.
Tort składa się z biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z ricotty, dżemem wiśniowym i puffingowanymi* wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi wiśniami i tartą gorzką czekoladą.
PUSZYSTY BISZKOPT ORKISZOWY:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej;
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
WYKONANIE:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach;
2. Ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia, a następnie kolejno dodawać żółtka;
3. Mąkę i proszek do pieczenia (wcześniej połączone ze sobą i przesiane) dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach;
4. Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem;
5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw. suchego patyka;
6. Wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat (dla wyrównania wierzchu ciasta);
7. Biszkopt ostudzić.
DO NASĄCZENIA:
- 100 - 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej (opcjonalnie z dolewką wiśniówki).
DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU: potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych (Wiśnia Puffins) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light na który przepis znajduje się poniżej.
LEKKI KREM Z RICOTTY I BITEJ ŚMIETANY LIGHT
- 500 gram ricotty
- 250 ml bitej śmietany light (gotowej lub do ubijania)
- ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego
- aromat śmietankowy - opcjonalnie
WYKONANIE: wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach.
WYKONANIE CAŁEGO TORTU:
1. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty (lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu);
2. Pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty;
3. Następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni;
4. Całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni;
5. Ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami;
6. Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie;
7. Całość schłodzić w lodówce.
Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania tortu nie tylko dodadzą uroku i smaku, ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem Gotowe! Smacznego
Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.