Czy może być coś przyjemniejszego po ciężkim dniu, niż talerz gorącej, aromatycznej zupy? Popołudniowy posiłek gromadzi zabieganych domowników przy wspólnym stole i wszystkim poprawia nastrój.
Krem buraczany
|
Składniki:
- Buraki – 400 g
- Rosół z kury Knorr – 2 szt.
- Ziemniaki – 150 g
- Śmietana 36% – 100 ml
- Masło – 1 łyżka
- Suszony majeranek – 1 łyżka
- Woda – 1 litr
|
Sposób przygotowania:
1. Obierz buraki i ziemniaki, następnie pokrój je w kostkę i przesmaż w rondlu na maśle.
2. Zagotuj warzywa z wodą i dodaj do nich kostki bulionowe Knorr.
3. Kiedy jarzyny będą miękkie, zmiksuj je na gładki krem.
4. Danie udekoruj ubitą na sztywno śmietaną.
Zupa jarzynowa na sposób prowansalski
|
Składniki:
- Marchew – 1 szt.
- Bulionetka drobiowa Knorr – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Por – 1 szt.
- Seler – 1 szt.
- Fasola – 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy – 1 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Zioła prowansalskie – 1 łyżka
- Starty parmezan – 2 łyżki
|
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż na niej posiekany czosnek, cebulę oraz por.
2. Zalej wodą pokrojony w kostkę selera i marchew. Dodaj do nich Bulionetkę drobiową Knorr. Wszystko gotuj przez 10 minut.
3. Następnie dołóż koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie.
4. Całość pozostaw jeszcze chwilę na ogniu wsypując do niej odcedzoną z zalewy fasolę.
5. Poszczególne porcje zupy posyp startym parmezanem.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.