Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B. Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1, B2 i B6. Arbuz ma również sporo potasu. Ponadto zawiera niewielkie ilości cukrów, dlatego 100 g dostarcza jedynie ok. 30 kalorii.
|
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- połowa arbuza
- Sos sałatkowy francuski Knorr
- sok cytrynowy
- mała kostka sera typu feta
- pół pęczka świeżej mięty
- 3 łyżki oleju
|
Przygotowanie:
1. Arbuza pokrój w dużą kostkę (bok ok. 2-3 cm).
2. W ten sam sposób pokrój ser feta. Miętę posiekaj.
3. Wymieszaj sos sałatkowy z olejem i sokiem z cytryny. Tak przygotujesz sos, który nada charakter całej kompozycji.
4. Połącz sos z arbuzem i miętą – dzięki temu danie zyska niepowtarzalny smak i aromat. Potrawę wyłóż na talerze.
5. Na wierzchu sałatki połóż ser. Schłodź danie w lodówce i podawaj.
Rada: Do potrawy możesz dodać kilka listków zielonej sałaty, np. rukoli.
Źródło: www.konorr.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.